Тези превъзходни соленки се приготвят лесно и бързо. Поднесени в неделното утро или като следобедна закуска в почивните дни, тези хрупкави и топли вкусотийки даряват с топлота и нежност, с хрупкава и пухкава наслада.

Соленки от виенски кифли

Продукти:

8 виенски кифли
75 мл прясно мляко
100 г сирене
2 яйца
ким или сусам според предпочитанията ви

Приготвяне:

Кифлите се нарязват на кръгчета и се подреждат в тава за печене. Маслото се разтопява с чаена лъжичка се разпределя върху парченцата от кифлите. Сиренето се настъргва в разбитите яйца, сместа се разбърква добре и се разпределя с лъжичка върху намаслените парчета, като отгоре се поръсват с малко ким или сусам. Соленките се пекат във фурна при висока температура за около 6-8 минути, докато се покрият с със златиста хрупкава коричка.

Снимка: valia-recipes.blogspot.com

 

Бърза баница с виенски кифли >>

Маслени соленки

Продукти:

125 г масло
1 к.ч. вода
250 г брашно
½ пакетче бакпулвер
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
2/3 ч.ч. натрошено сирене
1 яйце
ким, сусам, червен пипер или кашкавал според предпочитанията ви

Приготвяне:

Брашното се пресява заедно с бакпулвера и се размесва с настърганото масло (предварително замразено в хладилника), солта и захарта. Към получената смес се прибавя водата и се замесва тесто, което се разточва на кора с дебелина ок. 1 см. С кръгла форма (с диаметър ок. 5 см) от кората се изрязват кръгчета. Във всеки кръг се поставя плънка от настърганото сирене, размесено с един белтък и половин жълтък. Кръговете се прегъват, без да се притискат плътно , намазват се с останалия жълтък и се поръсват с ким, червен пипер или кашкавал, след което се изпичат.

Снимкa: Thinkstock/Guliver Photos

Кашкавалени пръчици

Продукти:

250 г брашно
½ ч.ч. кисело мляко
75 г масло
¼ ч.л. сода за хляб
1 ч.л. сол
1 яйце
100 г кашкавал
Ким, черен или червен пипер според предпочитанията ви

Приготвяне:

Тестото се замесва с брашното, маслото, содата, киселото мляко, солта и половината от яйцето и се разточва на кора с дебелина ок. 2 см. От кората с форма или къдрав нож се изрязват лентите, дълги 8 см и широки ок. 1-1,5 см. Подреждат се в тава, намазват се с предварително разбитото ½ яйце и се поръсват обилно с настъргания кашкавал и допълнителна ароматна добавка – ким, черен или червен пипер. Соленките се пекат в умерена фурна и могат да се поднесат както топли, така и студени.

Снимкa: Thinkstock/Guliver Photos

 

Още вкусни идеи за домашна закуска:

5 рецепти за смайващо вкусни бисквити >>

7 удоволствия, наречени... мъфини >>

Големи закуски за малки шампиони >>