Крем с кисело мляко и грозде

Продукти:
200 г цедено кисело мляко
4 ленти бял желатин
250 г бяло грозде
сок от ½ лимон
3 с.л. мед
¼ ч.л. ванилия
200 мл сметана
2 с.л. филирани бадеми

Приготвяне:
Накиснете желатина в студена вода. Разполовете гроздовите зрънца и отстранете семките. Разбъркайте до еднородна смес млякото, лимоновия сок, меда и ванилията. Разтворете желатина на водна баня, добавете го към млечния крем и разбъркайте добре. Оставете в хладилника и щом започне леко да се желира, прибавете разбитата на сняг сметана. Отделете малко грозде за украса, а останалото разпределете в четири чаши и добавете крема. Украсете с грозде и оставете в хладилника за 1 час. Преди сервиране поръсете с филираните бадеми, предварително изпечени в тиган без мазнина.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Мъфини с грозде

Продукти:
по 125 г бяло и черно грозде без семки
175 г краве масло
щипка сол
1 пакетче ванилия
150 г кафява захар
4 яйца
350 г брашно
50 г смлени бадеми
1 пакетче бакпулвер
5 с.л. прясно мляко
няколко капки бадемово олио
½ с.л. пудра захар

Приготвяне:
Разбъркайте до пухкава смес маслото, солта, ванилията и захарта. Добавете яйцата едно по едно. Прибавете с редуване прясното мляко и сместа от брашното, бадемите и бакпулвер накрая сложете и бадемовото олио. Към полученото тесто внимателно добавете измитото и отцедено грозде. С помощта на с.л. разпределете сместа в 12 формички за мъфини. Печете ок. 25 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна. След като мъфините изстинат, поръсете ги с пудра захар.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Мини щрудел с грозде

Продукти:
100 г краве масло
350 г брашно
щипка сол
3 с.л. оли
2 ванилии
бяло и черно грозде по 300 г
500 г сирене
1 жълтък
6 с.л. галета
1-2 с.л. пудра захар

Приготвяне:
Омесете меко и еластично тесто от 20 г разтопено масло, брашното, солта, 2 с.л. от олиото, 1 ванилия, 150 мл хладка вода. Намажете тестото с останалото лято, увийте го във фолио и го оставете на стайна температура ок. 1 час. През това време е смесете сиренето, жълтъка и ванилията. Разточете тестото на правоъгълник с размери 60/55 см. От дългата страна изрежете 15-см лента. Другата част разполовете напречно. Останалото тесто нарежете на 4 такива ленти. Поръсете всяка с галета. Намажете със сместа със сирене. Разпределете равномерно измитото и отцедено грозде. Завийте лентите с помощта на кухненска кърпа. Сложете в тавичка и печете при 175 градуса. По средата на печенето намажете с останалото масло. След като извадите щруделите, ги поръсете с пудрата захар.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos