Доматени хлебчета

Продукти за 8 хлебчета:
200 мл хладка вода
20 г прясна мая
1 ч.л. захар
½ ч.л. сол
2 с.л. зехтин
350 г брашно
6-7 мариновани домата
босилек

Приготвяне:
Маята се разтваря във вода, прибавя се захарта и с малка част от брашното се бърка до получаването на гладка каша. Оставя се на топло за 20 минути да втаса. Доматите се нарязват на малки парченца и се смесват с босилека и зехтина. Сипват се в шупналия квас и с останалото брашно се меси меко тесто. Тестото се нарязва на 8 части и се оформят малки кръгли хлебчета. Подреждат се в тава, покрита с хартия за печене, и се оставят да втасат за 30 минути. Фурната се загрява на 200 градуса и хлебчетата се изпичат за не повече от 30 минути.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Морковени кюфтенца

Продукти:
5 големи моркова
125 г грис
3 яйца
250 мл прясно мляко
100 г галета
30 г краве масло
сол на вкус
олио

Приготвяне:
Добре почистените и обелени моркови се настъргват и се омесват с млякото и маслото. Сместа се задушава и посолява на вкус. Добавя се грисът и се вари на бавен огън 5-7 минути. Охлажда се.  Към хладката смес се добавят жълтъците от яйцата и се разбърква. Оформят се кюфтенца, които се потапят първо в разбитите белтъци, след това – в галетата. Пържат се в нагрятото олио  или се печат на фурна. Може да се поднесат както с пикантен млечен сос, така и със сладко.

Снимка: lekkericious.blogspot.com

Бухтички с карфиол

Продукти:
1 средно голяма глава карфиол
4 яйца
1 ч.ч. брашно
1 ч.л. сода за хляб
30 г краве масло
1 скилидка чесън
½ китка копър
1 кофичка кисело мляко
сол и черен пипер на вкус
олио за запържване

Приготвяне:
Брашното, яйцата, млякото, маслото и содата се разбиват едновременно на гладко рядко тесто. Карфиолът, нарязан на розички, се поръсва с черния пипер, счукания чесън и ситно нарязания копър. Така ароматизирани и овкусени, се потапят в яйчената смес и се пържат в загрятото олио до златисто.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos