За миенето на прозорците и как да постигнете съвършен блясък, може да си говорите много със своите майки. Особено актуална става темата, когато слънцето погали нежно прозорците ни, които изглеждат ужасно след многобройните поразии, които са им причинили зимните дъждове и снегове. В такива случаи никоя добра домакиня не може да остане равнодушна към случващото се - затова да се захващаме за работа.

Купешки или домашно забъркани препарати?

Естествено пазарът предлага многобройно разнообразие от продукти за измиване на прозорци. Всяка от нас може да избере каквото пожелае, но сме убедени, че след щателен разговор с мама, всяка чистофайница би се спряла на някоя домашна рецепта за бляскави прозорци, защото:

  • излиза почти без пари
  • натурално и естествено е - така предпазвате себе си, децата си и домашните любимци
  • защо да се разкарвате до магазина, след като всички нужни съставки се намират на една ръка разстояние – в кухненския шкаф

Домашни бърканици за прозорци със собствен блясък

И така – ако сте убедени, че натуралните съставки са правилният избор – заемайте се с работата, защото никой няма да я свърши вместо вас.

Вода и оцет
Най-разпространеният начин да измиете прозорците, е този със смес от вода и оцет. Съотношението трябва да е 150 мл ябълков оцет и 3 литра вода. Смесете ги в кофа или леген, след което можете да напълните шишенце с пулверизатор (което е по-лесният вариант), или да използвате гъба за нанасяне и търкане на прозорците. Ако разполагате с гумена миячка за прозорци – използвайте я, за да премахнете излишното количество вода и препарат, след което подсушете с вестник или суха кърпа.

Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosСода за готвене

Универсалната съставка за почистване – содата, може да използвате и при почистване на прозорци, които са особено мръсни. Изсипете малко върху влажна кърпа или гъба и започнете да търкате, докато забележите задоволителен резултат. Изплакнете с мокра кърпа и много вода. Повторете процедурата с гумената миячка и вестника.

Газирана вода
Друг начин за безпроблемно измиване на прозорци е използването на газирана вода. Изсипете в кофа или леген, и измийте прозорците с гъба, като следвате всички стъпки, описани по-горе.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Лимонов сок
Още един натурален начин да излъскате фасадата на къщата и апартамента си е лимоновият сок. Изстискайте няколко лимона и напоете суха кърпа с тях. Търкайте до постигане на добри резултати.

Веро
Както с верото измивате чиниите успешно, толкова бляскава може да бъде и мисията да изтъркате прозорците у дома. В около 3-4 литра вода изсипете 1/3 кафена чаша веро и разбъркайте добре. Повторете стъпките, описани горе.

 

Малки трикчета за успешно измиване на прозорците:

  • Ако използвате сапун или веро, за да измиете прозорците, никога не прекалявайте с количеството на измиващия препарат. Ако той е в повече, измиването ще ви отнеме повече време и е много вероятно крайният резултат да е зацапани прозорци.
  • Опитайте се да миете прозорците, когато слънцето не ги огрява пряко. Когато повърхността е нагорещена, времето за реагиране е малко – пръскате с препарат и пулверизатор или търкате с парцал, но повърхността изсъхва прекалено бързо.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

    • Ако по прозорците има стари натрупвания от препарати или други мръсотии, преди да излъскате до блясък, първо измийте с топла сапунена вода. След това ще е много лесно да блесне.
    • Никога не използвайте кръгообразни движения, за да почистите. Винаги движете гъбата или четката отгоре надолу или отляво надясно.