Това малко черно зрънце има своята голяма история. В миналото е било използвано за плащане на такси, данъци и наеми. Стойността му като разплащателна единица е била оценявана от много пътешественици.

Защо? Защото черният пипер е подправката на щастието.

Снимка: iStock

Той ще ви помогне да имате добро храносмилане. Консумирайки храни, подправени с черен пипер, ще успеете да се справите с проблеми като подуване на корема, оригване, газове, запек, стомашно разстройство, гадене, болки в корема, стомашни спазми, и др.

Може да го добавяте в почти всичко. Ако направите сос за салата, ястие с млечен продукт, яйца, риба, месо, картофи,и др.

Черният пипер се използва в специални режими за хранене, когато целта е отслабване. Причината е, че черният пипер редуцира излишните и непреработени количества месо, сол, захар, както и натрупани в организма пестициди, химикали, консерванти и оцветители. Подправката разпределя равномерно хранителни вещества в организма.

Премахва слузта и отпушва синусите, което го прави много добър воин в битката с настинките и хремата.

Ето няколко предложенията как да използвате пипера в различни ястия:

- Добавете една четвърт чаена лъжичка черен пипер и една чаена лъжичка мед с една чаша гореща вода и изпийте, ако имате кашлица.

- Добавете пипер към меда, който консумирате, за да подпомогнете циркулацията на кръвта.

- Сложете пипер в разтопено масло, за да се подобрите храносмилането си. 

- Прогонете настинката лесно  и бързо, като вместо захар, добавите черен пипер в чая си. 

Снимка: iStock