Смятате, че когато натъпкате пералнята машина, за да поберете вътре и последните мръсни дрехи, ще спестите пускането й още веднъж. Истината обаче е, че е по-добре е да пуснете две перални с по-малко дрехи, отколкото една с повече. Така се спестява повече енергия. А и дрехите ще се изперат по-добре.


Знаете ли, че почти 90% от енергията, която използва пералнята машина отива за затопляне на водата? Да? Не? Независимо какъв е отговорът ви, това означава, че има как да спестите енергия и то с един много прост трик – вместо да настройвате машината на 90 или 60 градуса, пуснете на по-ниска температура, но на по-интензивна програма. Така дрехите отново ще се изперат добре, с едната разлика, че ще спестите много енергия, нужна за затоплянето на водата.


Ако пералнята ви машина е от модерните, то със сигурност има възможност да настроите изплакването да става със студена вода. Не се притеснявайте, защото това няма да окаже никакво влияние върху качеството на изпраните дрехи. Само ще спести доста енергия.


Всяка домакиня се старае прането й да ухае приятно. В това си старание често прекаляваме с праха за пране и омекотителя. Трябва да знаем обаче, че по-голямо количество от тях няма да изперат по-добре дрехите ни. Накрая може да се окаже, че трябва да пуснем още веднъж пералнята, за да се изплакне по-добре прането. Най-разумно е да използваме точни пропорции, както е описано на повечето опаковки прах за пране и омекотители.

 

Има ли как да спестим енергия, когато сушим в сушилнята?

  • Отговорът категорично е да! Ако при прането следвате повече максимата да сортирате по признак бяло и цветно пране, то при сушенето разделяйте дрехите на сходни материи. Така например, ако сушите вълнени и леки материи, вторите ще изсъхнат по-бързо, но тъй като в сушилнята има и вълнени, те няма да позволят на вторите да изсъхнат. Затова сортирайте материите. Това ще спести както енергия, така и време.

 

  • Правете няколко изсушавания едно след друго. Така ще използвате по-рационално енергията, която е изразходена вече за загряване на машината.

 

  • Чували ли сте за топки за сушилня? Те съкращават времето за сушене на дрехите с до 25%, освен това спомагат за омекотяване на тъканите, а след това, когато се стигне до ютията – и до по-лесното им гладене.