В днешно време пералнята не е разкош, а жизнена необходимост. Трудолюбивата домашна помощница не само изпира дрехите по-добре от търкането на ръка, но и оставя достатъчно свободно време на жената за други, по-приятни занимания.

Какво можем да правим, когато я ползваме, и какво е забранено да правим, за да сме сигурни, че машината ще ни служи дълго време.

Разрешено

В пералнята може да перете всички дрехи, върху чийто етикет изрично не е обозначено, че се разрешава само ръчно пране.

Перете деликатните и тънки тъкани отделно от другите, за предпочитане в специална мрежичка. В нея може да слагате също така сутиени, блузи с камъчета или пайети, а също и платнени обувки. Мрежата не им позволява да се докосват до барабана на пералнята в процеса на пране, освен това по този начин се ограничава възможността в отворите му да попадне някоя дребна част.

Забранено

В автоматичната пералня не бива да се използва прах за ръчно пране. Той прави много пяна, а това може да доведе до претоварване на мотора.


Не пускайте в пералнята дрехи или обувки, изцапани с машинно масло. Ако по тъканите има петна от керосин, бензин и разтвори, по-добре предварително обработете петното, докато излезе, а след това пуснете цялата дреха в пералнята.

Не пускайте блузи и панталони с тежки метални катарами. Те могат да станат причина за поява на ръжда по вътрешността на машината и да повредят барабана или люка на пералнята.

Не препълвайте пералнята с дрехи. Това не само ще затрудни вътренето, но може да доведе и до други, по-сериозни проблеми впоследствие.

 

Не пускайте центрофугата на повече от 1200 оборота. Най-често използваните скорости са 600 и 800 оборота в минута и те са абсолютно достатъчни да излезе излишната вода от прането.

Преди да излезете от дома си и да оставите пералнята да работи – помислете. И най-добрата и качествена техника излиза от строя. Но ако не се страхувате от наводнение и ремонт на апартамента ще ви дойде добре, няма какво да му мислите.

Не пускайте домашните си любимци, децата, съпруга или свекървата в пералнята машина. За много хора това може да звучи абсурдно и да се чудят защо изобщо го пишем, но... Предупреждението да не се слагат домашни животни в пералнята задължително се включва в инструкциите за употреба на машините, продавани в САЩ.