Стълбата е един от много често използваните предмети в бита. Използва се при ремонти, боядисване на тавана, смяна на крушката, и изобщо за достъп до всичко, намиращо се на иначе недостъпно, високо място. По тази причина и видът на стълбите често е доста окаян - накапани с боя, вар, ожулени от постоянните местения, поръждясали от дъжда, валял ги на терасата...

Вместо да изхвърляте старата стълба обаче, можете лесно и бързо да я освежите и да я ползвате отново с основното й предназначение или да я превърнете в цветарник.

С шпатула свалете засъхналата боя, латекс или мазилка от краката и стъпалата. След това с едра шкурка загладете повърхностите. Избършете полепнала прах и измийте в вода, гъба и препарат, ако е нужно. След като изсъхне добре, боядисайте. Изберет боя според вида на повърхността. За металните части - боя за метал. Ползвайте такава, която може да се нанеся директно върху ръждата, за да си спестите допълнителното стъргане и жулене. Дървените повърхности могат да се покрият с латекс или лак. Комбинирайте различни свежи цветове за повече настроение. Може да боядисате стъпалцата в цветовете, които сте избрали за дома си, или пък в абсолютно контрастните. Пролетта наближава, така че не се страхувайте от ярките бои. Добра комбинация е например наситено лилаво, бледо бежово и пепел от рози - всяко стъпало в различен цвят.

Освен боя, за нов живот на стълбата, използвайте различни върви - канап, парчета плат, рафия.
Омотайте около стъпалата, така стълбата ще придобие интересен и автентичен вид.

С новите си дрехи стълбата е освежена и красива. За да я използвате като цветарник, наредете саксиите по стъпалата й шахматно. Аранжирайте мидичките, които сте събирали на плажа, камъчетата от планината, шишарките и други дреболии, днасяни за спомен от някъде. Не забравяйте и за /\-пространство, което се образува под нея. Там можете да подредите всички торбички с пръст, препарати и неизполвани чинийки и кашпи. Така на балкона ще се освободи доста място. На това място може да поставите и саксиите с увивни цветя. Така, когато пораснат достатъчно, може да увиете младите филзи около краката на стълбата.