Да, и ние бяхме учудени, но е факт. Замразените плодове и зеленчуци са също толкова полезни, ако не и повече, колкото пресните продукти, купени от пазара.

#Преди всичко е редно да измием/изплакнем добре съответния продукт, изчиствайки го от всички излишни частици, като корени, листа, дръжки и др. 

#Изберете най-свежите плодове и/или зеленчуци. Ако продуктите са единици и е редно да ги нарежете, изберете по-твърдите (неузрели) части.

#Бланширайте ги. Как? Много лесно – достатъчно е да ги сложите във вряща вода за 1-2 минути. Напълно възможно е да замразите плодовете и зеленчуците без да ги бланширате, но е препоръчително да го направите за по-добро съхранение.

#Опаковайте ги добре. Съществуват кухненски опаковъчни пликове, в които може да сложите желаните от вас плодове и зеленчуци. Те са с херметично затваряне.

Което ни води до следващата стъпка #премахването на излишния въздух. За разлика от плодовите и зеленчукови полуфабрикати, свежите е редно да бъдат изолирани от проникналия въздух в опаковката.

Разпределяйки продуктите по пакети, съветваме ви да ги замразявате в #малки количества (между 100 и 200 г.)

Същевременно не забравяйте, че не бива да прибирате продуктите във фризера докато са още топли. #Изчакайте да изстинат.

#Надпише те ги. Върху хартиен, лепящ се етикет опишете съдържанието на всеки един пакет и датата, на която сте го замразила. По този начин ще можете да следите срока на годност и да сте сигурна, че сервирате прясна и вкусна храна на своето семейство.