Всеки продукт, независимо какъв е, има свой живот и срок на годност, в който е максимално полезен, след изтичането на който той се превръща в неефективен или опасен за здравето ни. Списъкът не е изчерпателен, но включва предметите и уредите в домакинството, които използваме най-често. Кога трябва да ги изхвърлим - отговорите ще намерите в материала, както и във видеото в края.

Възглавници


Тестът дали възглавниците стават все още е следният – сгъвате я на две и ако се върне в първоначалното състояние, значи все още е годна за използване. Въпреки калъфките, които използваме, възглавниците често пожълтяват, сплескват се, а и често приютяват множесто бактерии. Затова е добре да правим теста своевременно и да изхвърляме това, което е непотребно.

Какво не знаем за свещите и колко вредни са те?>>

Матраци


Ситуацията с матраците е същата – ако забележите вдлъбнатини и изпъкнали места, пожълтяване, петна и други минуси на любимия ви матрак, значи е време за нов. Добрият матрак издържа около 10 години, след което той трябва да бъде подменен с нов, за да можем да се радваме на спокоен сън и здраве. При продължителна употреба матраците завъждат акари.

Продуктите, които никога не трябва да замразявате във фризера>>

Четки за зъби


Тъй като експлоатацията на четките за зъби е всеки ден поне по два пъти, препоръчително е те да са заменят веднъж на 3-4 месеца.

10 неща, които не трябва да съхранявате в хладилника>>

 

Козметика


козметиката на водна основа лесно завъжда и разпространява микроорганизми, вредни за здравето ни. Подмяната й трябва да става веднъж на 6 месеца. В това число влизат червилото, очната линия, спиралата за мигли, фондьотена, крема за лице, ексфолианти и маски за лице и др.
Козметиката, която не е на водна основа като пудра например, може да се подменя на 2 години.

8 причини да не изхвърляте утайката от кафе>>

Прахосмукачка


Дори и да ви се струва, че прахосмукачката все още работи добре, нейният живот, в който може да ни бъде полезна, а не да вреди на здравето, е от 5 до 7 години, твърдят експертите.

Как да намалим хранителните отпадъци>>

Хавлиените кърпи


Хавлиените кърпи, които използваме всеки ден, също съборат бактерии и микроорганизми. Техният оптимален живот, в зависимост от това колко често ги използвате, е между 2 и 5 години. След това се сбогувайте с тях за ваше добро.

Всичко, което знаете за вашата хигиена, е грешно>>
 

Миялни машини


Миялните машини работят добре между 9 и 11 години. Всичко след 11-та година може да изхвърлите, дадете на вторични суровини или да замените в големите търговски вериги, където постоянно има промоции от сорта на „донеси стария си електроуред и вземи нов с отстъпка.”

 

Перални машини


Същото се отнася и за пералните машини – техният живот, в който могат да ни служат добре, е 10-11 години. С тях можем да направим същото като с миялните машини.

Toп 5 на петната, от които се ужасява всяка жена>>