1. Не бързайте да изхвърляте изгорялата крушка. Отвийте фасонката й и я използвайте като мини саксия, завинтена на стената. Може да сипете малко водичка и да ползвате вместо чашка за стръковете, които трябва да си пуснат коренчета, преди да бъдат посадени.
2. Непотребната чугунена кана, чайник или лейка, които вече сте заменили с по-модерни, може да превърнете в часовник за кухнята. Трябва само да пробиете дупка в лицевата част на тялото и да сложите часовников механизъм. В строителните хипермаркети продават такива, заедно със стрелките. Цифрите може да нарисувате допълнително с боя.


3. Ако се чудите къде да съхранявате всички конци, игли, ножици и други дреболии, неизползваната кутия за хляб е добър вариант. Тя е широка, има място за всички вещи, а има и капак, с който да покриете всички дреболии, така че да не се разпиляват. Ако искате допълнително разделение на секции, може да използвате разделител за вилици и лъжици. Продават се в магзините за домашни потреби.


4. Обикновеният буркан може да се превърне в красива ваза, ако го изрисувате с боички или направите декупаж. Хубавото на този вариант е, че за всеки букет може да имате различна ваза - според цветята, според декора в дома ви, според вашето настроение. Може да използвате обикновени темперни бои, но внимавайте - от водата те ще се разтворят и ще се изтрият. Специалните бои за стъкло са малко по-скъпи, но освен че са с добра покривност, не се влияят от водата.


5. Вместо да изхвърляте хартиените пликчета, в които сте сложили хлебчета в магазина, направете забавни кукли за децата. Нужни са ви копчета, цветни хартии, лепило, тел и много въображение.


6. Бравите може да използвате освен по предназначение и като закачалки. Ако поставите такива в антрето, ще има достатъчно място всички от семейството ви да закачват палтата си. Разбира се, трябва да съобразите този детайл с цялостния интериор на дома си.