.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

На Велики петък и пиле не пее, и гнездо не вие

LadyZone.bg | преди 20 седмици
трънен венец
Снимка: istockphoto.com
Народът казва, че на Велики петък и пиле не пее, и гнездо не вие. Всяко живо същество страда. В този ден никой не подхваща каквато и да е работа.

Велики или още Разпети петък е най-тъжният ден от Страстната седмица, защото Исус е разпнат на кръста, за да изкупи и спаси човечеството от греховете му. За постещите това е и най-трудният ден, защото е най-строг – забранява се всякаква храна и дори пиенето на вода.

На Велики петък в Западна България се украсяват боядисаните яйца с различни мотиви. Ходи се на църква и се минава под масата 3 пъти за здраве.

През цялата Страстна седмица работата е забранена и този ден не прави изключение. Преди това – на Велики четвъртък жените изчистват домовете и изхвърлят всичко старо и овехтяло, за да направят място в къщата на нови прекрасни емоции и изживявания. На Разпети петък се смята, че работата ще донесе само беди и нещастия, а реколтата ще бъде унищожена от градушка. Забраняват се и всякакви тържества, сбирки и забавления. Народните традиции повеляват да се мине под масата за очистване от греховете.

Велики четвъртък – ден на голямото пречистване – на дома, мислите и душата


Прането в този ден е сред категоричните забрани, защото когато Исус се изкачвал към Голгота помолил жена, която перяла да му да де вода, а тя му дала помия. След това той минал покрай къща, от която се носело ухание на току-що изпечен хляб. Хората го съжалили и му дали. В този момент Христос казал „„Проклета да бъде тази, която пере в тоя ден, а благословена оная, която приготвя хляба!"

трънен венец
Снимка: istockphoto.comВ народните вярвания се казва, че на този ден дори и птиците не пеят, защото страдат за Христос. От там идва и изразът „На Велики петък и пиле не пее, и гнездо не вие.”

 

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Какви оценки получава(х)те в училище?