.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

На Еньовден се приготвят отвари за влюбване

| преди 20 седмици
венец
Снимка: iStock
На празника се гадае за здравето по сянката

След деня на равноденствието, слънцето започва да чезне – това вещаят народните поверия. Всъщност след настъпването на астрономическото лято, светлата част на деня се скъсява, защото намалява периодът на активно слънчево греене в денонощието. Ще посрещаме 24 юни с Еньовден. На този ден празнуват всички, които носят имената Еньо, Йоана, Йоан, Яна, Янко и Биляна.

На Еньовден - билка за всяка болкаВсяка трева, откъсната на Еньовден, е лековита.

Омаята на росата

Вярва се, че на Еньовден росата има лечебна сила. Затова билките се берат рано сутрин, когато стъпалата могат да се навлажнят от малките капчици. Това е и моментът, когато билките имат най-голяма сила. Ако ги напече силното слънце, те ще прегорят и няма да са така лековити. В нощта срещу Еньовден звездите слизат и даряват със специални лечебни сили всички треви. Това е техният подарък за умиращото слънце. В нощта преди празника, в росата бродят магьосниците бродници и житомамниците. Те я събират с краищата на дрехите си, за да я изсипят само на нивите и градините на хората, които обичат.

Гадаене за здраве по сянката

Според езическите вярвания на Еньовден слънцето трябва да се посрещне на открито. Когато то се покаже, трябва да се застане с гръб към него и през рамо да се погледне сянката. Ако тя е цяла – човек ще е здрав през годината; ако е скъсена или наполовина – очакват го болести.

Eньовски талисман Как да си направите талисман за здраве, късмет и любов на Еньовден?

Отвари за влюбване и разлюбване

Този ден се свързва и с множество ритуали и обреди за силата, която цветята и билките притежават. А те могат да повлияят както здравето, така и чувствата ни. Нещастно влюбените ще си върнат радостта от живота, ако в този ден наберат тинтява, пелин или комунига. От тези билки се сварява отвара, за която се вярва, че помага по-лесно да се справим с раздялата или болката, ако влюбеното сърце не е намерило отклик. Магьосническите отвари се приготвят в глинени съдове, на огън, запален на открито, за да погълнат максимално от енергията на слънцето и небето.

Венец от 77 билки

Според древно поверие билките, които се събират на Еньовден, трябва да са 77 – по една за всяка позната болест и една за болестта без име. Те се връзват на китки с червен конец или се сплитат на венец. Най-важно е сред билките да има еньовче. Именно то гони болестите, лошотиите и навите – пилета, които мяукат. На този ден се бере и пресен босилек. Девойките го слагат в пазвите си, за да ухаят цял ден. В косите си слагат божур или невен, за да ги хареса техният избраник.

Спазвате ли диета в момента?