Как да се справим с влагата в банята?

Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosКаквото и да правим банята си остава най-мокрото помещение у дома. За да се справите с влагата в банята помещението трябва да има прозорец или добра вентилация, или и двете. За предпочитане е да ги използвате след всеки душ, който си взимате, за да може влагата да не се задържа в банята или по-лошо – да влиза в останалите стаи в апартамента ви. Това ще предотврати и появата на мухъл.

Как да почистим най-лесно фугите в банята?

Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosПреди същинското търкане залейте плочките в банята с гореща вода. Оставете натрупванията по плочките и най-вече фугите да омекнат за около 5 минути и тогава сте готови за действие. Ако не искате да прибягвате до силни препарати можете да пробвате с класическите рецепти с оцет, разтворен във вода и сода бикарбонат с вода.

Как да видим сметката на котления камък?

Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosНай-ужасното нещо, с което трябва да се справим в банята е котленият камък, който лесно и за кратко време се натрупва върху мивката, тоалетната чиния, ваната. За по-малки повърхности използвайте кухненска хартия и ябълков оцет. Напоете хартията с оцет и поставете върху кранчето на душа или на мивката. Оставете да подейства за 1 час, след което нежно изтъркайте със суха кърпа. Душ слушалката можете да накиснете в кофа или леген с ябълков оцет. Оставете да се накисне добре за една вечер, след което само изплакнете. За другите по-големи повърхности можете да напълните бутилка с пулверизатор и да напръскате, да оставите да подейства, да изтъркате и да изплакнете. Белият оцет върши чудесна работа.

Как да избегнем запотяването на огледалата в банята?

Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosНанесете пяна за бръснене върху огледалото, след което изплакнете с вода. Подсушете с микрофибърна кърпа. Следващият път, когато си взимате душ огледалото със сигурност ще е по-малко запотено.