Най-малката къща

Сигурно ще ви хване клаустрофобия, ако ви се наложи да живеете на подобно тясно място, но Джей Шафър е прекарал 12 години от живота си в тази малка къща, която все още държи първенството за най-малката в света. Защото квадратурата й е само… 8 кв.м. Въпреки скромното пространство, с което разполага, къщата си има кухня, хол, спалня, баня с тоалетна и дори малка камина. И на всичкото отгоре е на колела!



Най-скъпата къща на колела

От най-малкото, ви въвеждаме в света на най-скъпото. Ако разполагате с 3 милиона долара и искате да си купите луксозен кемпер, то задължително трябва да видите този. Ще се изумите още от първия детайл – има си тераса на покрива, която се отваря с един бутон. Има си кухня, хол, голяма спална, а ако това все още не е достатъчно – то с натискането на още един бутон вътрешното пространство може да се увеличи с 80%. Нека погледнем как изглежда отвътре най-скъпата къща на колела в света!
 



Най-голямата къща

Това съвсем не е хотел, а къща обявена за продан в Ориндж Каунти, Калифорния преди години. Продажната й цена тогава била 75 милиона долара. Какво е получил нейният купувач ли? 22 хиляди квадратни метра жилищна площ, кафе, воден парк, 8 спални, 10 бани, 2 джакузита, киносалон, боулинг зала, паркинг с ретро автомобили и естествено излаз на море. Да я видим отвътре!



Най-странната къща

Повечето от постройките и жилищни сгради по света са квадратни. Както и повечето такива в Сао Пауло, Бразилия. Изключение прави една къща, чиято форма е сферична. Наричат я голямата топка или сферата. В нея живее Лукас Лонго – директор на мобилна компания. Жилищното пространство е разпределено на три нива – 2 спални, трапезария, кухня, баня и дневна – напълно достатъчни за един човек. Интересното е, че почти всички мебели вътре са със сферична форма, или поне нямат ръбове, дори и прозорците са кръгли, а вратите заоблени. Нека я видим!



Най-тънката къща

Най-тънката къща в света се намира във Варшава, Полша. Площта й е едва 14 квадратни метра. В най-широката си част е 120 см, а в най-тясната метърът ще покаже 71 см, ако я мерите. Макар и малка, къщата разполага с дневна, кухня, спалня, стая и дори килер, разположени на два етажа. Оборудвана е с всички съвременни удобства от хладилник до изтривалка на входа. Къщата беше открита само преди дни от израелския писател и кинодеец Етгар Керет. Целта на творбата е да се превърне в творческо ателие за чуждестранни творци. Изградена е в пространството между два жилищни блока.