Бъдни вечер е. Светлеят
и лицата, и душите.

Веч трапезата от баба
със тамян е прикадена,
вощеница в къщи лена
свети, бодната във хляба.

из „Бъдни вечер”, Иван Вазов

Бъдни вечер е празничната обредна вечер срещу Коледа. Тя е от така наречените кадени вечери, защото трапезата се прекадява с тамян преди да се вечеря. За произхода на името й „Бъдни” има няколко предположения. Според едното името е свързано с бдението, според друго – с бъдещето. И двете имена обаче са свързани с чудото, което предстои да се случи и да промени живота на всички хора по целия свят.

Докато бди в очакване на чудото, цялата природа затаява дъх. Птиците спират да пеят, листата на дърветата спират да шумолят, а водата в реката спира да тече. Според легендата само кукувицата не спряла да кука, трепетликата – да трепери, и реката – да се движи. Затова Божията майка ги наказала: кукувицата – да кука само три месеца в годината (от Благовец до Еньовден), трепетликата – все да трепери, а реката да влачи водите си по криви и тесни места. Бъдни Вечер се нарича и Малка Коледа (Суха Коледа, Детешка Коледа или Мали Божич).

В езичеството тази вечер се свързва с раждането на новото Слънце, а в християнството - с раждането на Христос. А такива събития изискват подобаващо посрещане и тържествена трапеза.

Основно правило за трапезата на Бъдни вечер е да се приготвят и подредят на масата нечетен брой постни ястия (7, 9, 11). Под масата някои семейства поставят слама, с което се прави аналог с обора, в който е роден Исус.


Трапезата на Бъдни вечер трябва да е богата, за да е богата и плодородна предстоящата година. Затова трябва да се сложат храни, които набъбват, за да набъбва късметът на хората – боб, жито, леща, царевица и др.

На трапезата на Бъдни вечер трябва да има само постни ястия. Приготвят се сарми от кисело зеле, пълни с ориз, пълнени чушки с боб, зелник, тиквеник, ошав, варено жито, баница с късмети, пита и др. По традиция в баницата или в питата се слагат сребърна паричка за здраве и изобилие, бяло сгънато листче за учение, дрянови пъпки за здраве. В някои семейства според броя на пъпките върху дряновото клонче се гадае колко агнета, козлета и теленца ще се родят през идната година.



На Бъдни вечер се месят три обредни хляба. Първият се нарича боговица или светец. Украсява се с кръст, цвете или кръг. Вторият е за къщата, третият – за коледарите, които се очакват.

Всяко ястие, сложено на масата, носи определена символика.

  • Сложете няколко главички чесън в купичка. Той ще ви предпази от зло и болести. Чесънът е и средство против уроки и магии. Вярва се, че пъди всички зли сили.
  • Бурканчето с мед е за сладък живот.
  • Дрянът се счита за най-здравото дърво след чимшира, затова е символ на дълголетие и здраве, а ранното му цъфтене – на младост и положителни емоции.

Преди да започне вечерята, най-възрастният в семейстсвото прекадява с тамян трапезата и прочита молитва.



Бъдникът
В огъня през цялата нощ трябва да гори дебел пън, наречен бъдник. Обикновено той е от дъбово или крушово дърво. Горящият бъдник символизира топлината и светлината, които идват на света заедно с раждането на Христос и Слънцето.

Имен ден
На Бъдни вечер имен ден имат Евгения, Жени, Благородна и имената, които в превод означават благороден.