Новогодишната трапеза трябва да я богата, за да посрещнете в богатство и щедрост Новата година и така да ви върви през идните 365 дни. По традиция на масата на българите на 31 декември присъства питка, баница с късмети и свинско месо. Хубаво е традициите да се спазват. От друга страна обаче, винаги е добре да има малко разнообразие. Има толкова разнообразни продукти на пазара, нови вкусове и аромати, че няма причина да се затваряме в старото. Нали все пак я изпращаме старата година. Да опитаме и нещо ново тогава.

 

Гурме меню с традиции

Салати
Свежа салата с марули, айсберг, рукола, авокадо, чери доматчета и пармезан. Овкусете със зехтин и балсамико.
Традиционните руска салата (салата „Оливие”) и салата „Снежанка”
Ако залагате на концентратите като алкохол, и то по-специално на водка – салата „Сельодка под шубой”

Студени предястия
Хайвер със сухари от спелта
Бутер кошнички с разнообразен пълнеж (кошничките се предлагат изпечени и готови в различни опаковки. Достатъчно е само да ги извадите и да напълните с избраното.)
Гризини, увити с бекон
Бейби царевички на грил

Мезета
Плата със сирена
Филета, пушен врат, сушеница, луканка, пастърма
Ядки – бадеми, орехи, лешници, фастъци

Основно ястие
Свинско с гъби и сметана в гърне с гарнитура от картофено пюре и задушено романеско в масло.
Начукайте пържолите и ги овкусете със сол и черен пипер. Наредете в глинено гърне. Може да добавите и друг вид месо или наденица. По желание между редовете може да се постави лук или кисело зеле. Гъбите се измиват и се нарязват на парчета. Поставят се между месото. Замесва се меко тесто, което се слага около капака на гърнето, така че да запечата съда. Пече се във фурна или пещ. Топлата гарнитура се приготвя отделно.)
Питка


Десерт
Шоколадов лава кейк с ванилов сладолед
Предимството на този десерт е, че може да се приготви предварително. А когато ви се прияде нещо сладко вечерта на 31 декември или сутринта на 1 януари, просто го сложете във фурната за 12 минути. Гарнирайте с вкусен ванилов сладолед.
Баница с късмети


Меню-изживяване, забавно за децата

Брускетки
Бейби моцарела, запечен камембер с мед


Баница с късмети
Направете детската баница с повече сирене, яйца и късмети. Само така няма да има сърдите, че на един му се е паднало нещо хубаво, а друг е останал без късмет.
Палачинкова торта - децата обожават палачинки. Слепете ги със заквасена сметана и гъши пастет. Украсете с чери домати, стръкчета рукола, копър и сиренца.


Буркани, пълни с карамелизирани пуканки и шоколадови фигурки
Това не е най-здравословното меню, но ще достави невероятно щастие на децата. Баправете пуканките. След това стопете в тиган захар и масло. Добавете щипка сода, за да стане по-пухкав карамела. Изсипете пуканките и ги разбъркайте.

И най-важното- забавлявайте се!