Вкъщи има един сервиз за кафе - уж ми харесва, ама не съвсем, уж е за изхвърляне, ама не съвсем, уж имам още 3 комплекта, но към този имам сантимент. Винаги обаче нещо ме спира да налея кафето в него, когато имам гости.

Крайно време беше да направя нещо. Реших, че контейнерът за боклук не е решение.
Ще освежа стария сервиз за кафе със златни бои и шаблони от хартия. Ако и вие имате чаша, кутия или сервиз, които се нуждаят от рефрешване, може да използвате тази техника - лесно е.

Нужни са ви златна (или друг цвят боя по избор) боя със заскрежаващ ефект, златен контур, пънчове (перфоратори) с различни форми, няколко листа хартия и обикновена домакинска гъба. Боичките и пънчовете може да купите от специализираните магазини за художнически материали или от книжарниците.

материали

Вариант I
Перфорирайте няколко листа хартия. Хубаво е тя да е малко по-дебела, за да може фигурите да са по-отчетливи. Изстискайте малко боя върху гъбата. Наложете хартиения шаблон върху чашата. Нека перфорацията е точно там, където искате да се отбележи фигурката.

пънчове

Нанесете боята със заскрежаващ ефект с леки потъпващи движения върху хартията. Отстранете листа внимателно, за да не се размаже боята. За да се фиксира и чашите да могат да се мият, трябва да изпечете сервиза във фурна за 30 минути на 100 градуса.

сервиз

Особено красиво ще се получи, ако сервизът е стъклен. Тогава заскрежаващият ефект личи на 100%.

Вариант II
Използвайте тънък златен контур, за да нарисувате различни фигурки върху чашите и чинийките. Сърчица и цветя се рисуват най-лесно, а и са ефектни.

чаша

Ето така - без кислородна маска и електрошок вдъхнах нов живот на стария сервиз. Уж стар, ама не съвсем!

сервиз