Три от обитателите на Парка за танцуващи мечки край Белица преминаха през рентгенологичен преглед. Екип от ветеринарни лекари, воден от декана на Факултета по ветеринарна медицина към Лесотехническия университет проф. Богдан Аминков, направи снимки на Бойка, Гошо и Мишо, за да се установи причината за болежките, които са ги налегнали напоследък. 

През 2011 г. Бойка е транспортирана от зоопарка в Русе до Парка за танцуващи мечки, за да претърпи уникална операция на луксация на тазобедрена става на задната дясна лапа. Професионалната лекарска намеса беше необходима заради получената травма в малката, тясна и влажна клетка в зоопарка. През 2014 Бойка е преместена за постоянно в най-голямото убежище за мечки на Балканите.

При ветераните Гошо и Мишо (съответно на 29 и 30 г.) били установени изменения в лакътна и колянна стави, както и артроза и остеоартроза, породени от напредналата им възраст. За да се намали дискомфортът им ще започне лечение с противовъзпалителни и хондропротектори.

За да могат всички мечки в парка да се движат повече, предстои обогатяване на жизнената им среда. През есента, когато животните са най-активни в търсенето на храна, тя ще бъде поставяна в импровизирани скривалища високо в дърветата.

Снимка: Четири лапи

Паркът за танцуващи мечки е създаден през 2000 г. с усилията на „Четири лапи“ и фондацията на известната френска актриса Бриджит Бардо, като целта е да бъдат спасени всички мечки, които се използват за забавление на туристи в страната. През 2007 г. са приютени последните танцуващи мечки от България, а през следващите години паркът дава подслон на танцуващи мечки от съседна Сърбия, както и на мечки, отглеждани незаконно от частни лица или в зоопаркове у нас. На площ от 120 декара, предлагаща най-добрите условия за живот в близка до естествената среда, днес са приютени 26 животни. 

 

"Четири лапи" е международна организация за защита на животните с централа във Виена, Австрия и представителства във Великобритания, Нидерландия, Германия, Швейцария, Унгария, Румъния, Украйна, Южна Африка, САЩ, Австралия и България. В Брюксел функционира и офис по европейска политика.

 

Основана през 1988 г. от Хелмут Дунглер, организацията популяризира хуманното отношение към животните чрез последователни кампании и проекти. Дейностите на "Четири лапи" са резултат от проучвания и научна работа, както и от активно лобиране на национално и международно ниво. Усилията на "Четири лапи" са съсредоточени в помощ на животни, чието съществуване зависи изцяло от човека: бездомни кучета и котки, опитни животни, селскостопански животни, животни компаньони, както и отглеждани в неподходящи условия големи котки, мечки и орангутани.

 

Офисът на „Четири лапи” в България функционира от 2000 г. У нас организацията е позната най-вече с Парка за танцуващи мечки в гр. Белица и с проектите си за кастриране на бездомни животни. Всички проекти и кампании на „Четири лапи” се финансират изцяло от дарения, идващи от над половин милион поддръжници на организацията от целия свят.