Ако все по-често четете състава на праховете за пране и се мръщите от изобилието на химични съставки със страховити имена, може би е време да опитате да си направите домашен прах за пране. Не е трудно, а и може да го съхранявате дълго, така че да го използвате, когато ви е необходимо. В началото може просто да намалите количеството използван традиционен прах и да замените 50% от него с домашно направен. С времето ще свикнете и може изцяло да замените праха си за пране с домашен и безопасен. 

Необходими материали:

Твърд сапун (задължително), базиран на основата на  кокосово масло).
Сода (содата за хляб е само наполовина по-слаба от содата за пране).
Боракс (не е задължително) – спокойно може да го пропуснете, тъй като той има почти същите свойства като содата.
Етерично лимоново масло (по желание) – придава хубав аромат и отстранява някои петна.
Оцет (добре е да сложите)
Водороден пероксид (по желание) за избелване и освежаване на цветовете

Снимка: mommypotamus.com

Как се  прави:

6 чаши сода за пране се смесват в блендер със 120 грама начупен на малки парчета сапун. Разбивайте, докато сапунът стане на стружки и прахът стане много фин. Оставете малко да спадне преди да отворите капака на блендера. Сипете в сух съд. По желание добавете 5 капки етерично лимоново масло, ½ ч. ч. оцет и 1/2 ч. ч. пероксид. Вариант е да добавяте течността в отделенеието за предпране или за омекотител на пералнята. Така ще запазите сухата прахообразна консистенмция на натуралния прах.

С този прах за пране няма да получите обилната пяна, на която сме свикнали с препаратите, които купуваме от магазина. Това обаче не означава, че почистващите му качества са по-малки.