С течение на времето и използването домакинската посуда започва да потъмнява и все по-трудно да се мие. И това естествено не се дължи на факта, че не търкате достатъчно или миялнята машина не работи както трябва. Ето няколко съвета, с който да избегнете захабяването на домакинските прибори.

Почерняване на дъното отвътре
Често се случва съдовете да почернеят отвътре. Повече внимание и всичко ще бъде наред. Когато готвите е добре да не забравяте да разбърквате често ястието (естествено, ако рецептата позволява), за да не загаря. Друг трик – когато добавяте сол във вряща вода, а съдът е метален, добре е да бъркате през цялото време, докато подправката се разтопи. Извършвате превантивно упражнението, защото солта причинява лесно почерняване на метала.

Черно дъно отдолу
Домакините, които готвят на газови котлони, знаят добре, че пламъкът похабява долната част на съдовете. След това става почти невъзможно да се измие, освен ако не използвате телени четки и абразивни препарати. Ето какъв е малкият трик – когато готвите на газова печка, винаги съобразявайте големината на тенджерата с това колко широко е кръгчето на пламъка. Ако тенджерата е по-голяма от пламъка, то тогава дъното трудно ще почернее. В случаите, в които диаметърът на съда е по-малък, тогава пламъкът лесно почерня външния му слой.


Избягвайте абразивните препарати и телените четки
Най-лесният начин да измиете захабен и почернял тиган, тенджера или чиния е с препарат, съдържащ абразивни частици или с телена четка. Резултатът няма да е никак лош, но ще е временен. След това наранената повърхност ще е предразположена към нови наслоявания, тъй като е станала грапава и неравна. Вместо това можете да накиснете съда за 1-2 часа с малко веро и топла вода, след което да опитате да измиете. Този път по правилния начин.

Оставете тенджерата да се охлади преди миене
Непосредствено след приготвяне на ястието и разсипването му в чиниите, не бързайте да охладите съда под течаща студена вода. Това може да причини деформация във формата и дъното да стане неравно. Оставете да се охлади за 10 минути и след това изплакнете под течаща вода или накиснете.

Не забравяйте празна тенджера върху котлона! Никога!
Това е най-лесният начин да почерните повърхността на тигана или тенджерата (в случай, че не са с тефлоново покритие). Сложете малко вода или друга течност като предпазна мярка. Ако ще пържите – олио, зехтин или маргарин.