Често сме готови да се откажем от нещо, защото е "мъжка работа” или пък сме чули по свой адрес, че нямаме талант за това. Обаче всяко човешко умение се изгражда с упоритост, проби и грешки. Важното е да искаме и да вярваме, че можем да придобием технически умения, да ги развиваме и подобряваме. Каквато и точност за детайлите да е необходима за работа с определен инструмент, когато се знаят предупрежденията и поискате някой да ви направи демонстрация, бихте могли да започнете сами. Най-напред се захването с по-маловажни процеси, за да не съжалявате, в случай на неуспех и смело напред.

Когато усвоите едно техническо умение, самочувствието ви нараства, затова че вече сте "можещ" човек. Не спирайте да опитвате и да придобивате нови технически умения. Всяко от тях увеличава изобретателността и творческото мислене, защото каквото и да работи човек, преди това има варианти за избор, вземане на решение и тогава следва изпълнението. Освен това се изисква да предвидите какво ще се случи след вашата работа.

Примери за усвояване на технически умения имат всички хора, които са се обучавали да танцуват, да свирят на музикален инструмент, да практикуват определн спорт, да шият гоблени или да плетат дантели. Точно тук се включва мисълта, защото всяка технична работа не е само "роботско изпълнение” на определени процеси. Известно е, че двигателните умения развиват мозъка, включително и говорния център. Затова при деца със затруднения в говора се работи в насока към повече самостоятелност - да се закопчават, да си връзват връзките на обувките, да се хранят сами. Така се предизвикват различни връзки в мозъка. Усвояването на нови технични умения провокира по-богато въображение и нестандартно мислене.

Вместо да се дразните от грешките си в началото, продължавайте търпеливо, но търсете новото и приемайте предизвикателства за подобряване на своите технични умения.