Навън вече е студено, ноември върви към края си и единственото, което може да ни разведри, е мисълта за наближаващите празници. Но кой иска да празнува при мрачно и дъждовно време? Всеки мечтае за бяла Коледа! И не трябва да оставяме създаването на подходящата атмосфера само на Майката Природа. Нека празничното настроението и красотата на Коледа влязат и в дома ни.

Декорацията на къщата в бяло може да бъде изискана и внушителна. Ако обаче използвате само този цвят, евентуално в комбинация със синьо, крайният резултат може да бъде прекалено „студен” и разочароващ. Препоръчваме ви да стоплите зимната обстановка с малко червено, но златните детайли също допринасят за по-уютен вид на дома.

Да започнем с коледната елха:

  • Напръскайте дръвчето с изкуствен сняг, като количеството зависи единствено от личния ви вкус. Можете просто леко да го поръсите или да създадете илюзията за разходка в гората след силен снеговалеж. Ако не можете да намерите изкуствен сняг, заменете го с блестящ бял или сребърен спрей.
  • Използвайте ярки лампички. Най-добре изглежда комбинацията между такива, които светят непрекъснато и примигващи светлинки.
  • Украсете елхата с бляскави играчки в бяло и сребърно. Не се колебайте да подредите до класическите коледни топки снежинки, ледени висулки и всевъзможни други орнаменти, които се продават по магазините.
  • Натрупайте гирлянди или бели и сребърни панделки в основата на дръвчето, за да изглежда сякаш около него е натрупал сняг. Много бледо синя панделка също ще допринесе за наподобяването на зимен горски пейзаж.
  • Украсете елхата с нанизи от разноцветни мъниста.
  • Ако сте почитатели на разнообразието, можете да поставете по клонките на коледното ви дръвче фигурки на бели гълъби, червени чинки или други малки птици.

А сега да преминем към масата. Вашата бяла коледна трапезата ще изглежда много елегантно. Ето няколко предложения, които ще ви вдъхновят да разгърнете собствения си стил, когато декорирате мястото, около което ще се събере семейството.

  • Заложете на бялата покривка за маса.
  • Изберете си тема. Използвайте от 1 до 3 фигурки, които да се повтарят в цялата декорация.
  • Можете да избирате между бели гълъби, цветя и плодове в сребърно и бяло, малки снежни човеци, напръскани с цветни спрейове шишарки, снежинки, сребърни или златни звънчета, ангели… и изобщо всичко, което фантазията ви роди.
  • Подходящи като цветове са и различните нюанси на синьо, синьо-зелено и пурпурно.
  • Поставете бели или сребърни свещи в канделабри (големи разклонени свещници) за по-официален вид или в малки свещници за по-непретенциозна атмосфера. Можете да осветите масата и с малки настолни лампи – вържете бели и сребърни панделки около основата им, за да изглеждат празнично или ги напръскайте с кристален спрей, който наподобява ефекта на замръзнало от зимния студ стъкло.
  • Използвайте за декорация зеленина, напръскана с изкуствен сняг. Можете да разположите клонките по дължината на масата или да ги свиете във венец, който да поставите в центъра на трапезата като свещник. Украсете зеленината с тематичните си декорации и прибавете бяла блестяща панделка за завършен вид. Внимавайте при комбинирането на клонки със свещи – има опасност растителността да се запали при досег с пламъка.

Надяваме се, че тези идеи ще ви помогнат да започнете подредбата на коледния си дом такъв, какъвто си го представяте. Няма нужда да мечтаете за бяла Коледа – създайте я сами!