Това зимата е някак разбираемо - все пак са сезонен зеленчук за лятото. Някак се примиряваме тогава в името на желанието ни за месестия зеленчук. Но през лятото... 

През лятото търговците просто нямат оправдание! Не всеки от нас има късмета да яде домашните домати, които мама или баба пращат. Не всеки от нас има пространството и възможността (и не на последно място, уменията), че да си ги отглежда, било то и на терасата. Не на всеки му се и занимава. В крайна сметка живеем във време, в което всичко уж е в изобилие, но дефицитът на качествена стока ни застига все по-често. 

Понеже и на нас ни писна да избираме привидно добри домати, които се оказват кухи, зелени или просто лоши при разрязване, ви споделяме някои тайни, които научихме и от лош опит, и от опитни градинари. 

#Доматите трябва да са лъскави и твърди, но тежки за размера си,
за да сте сигурни, че ще бъдат месести вътре. Не ви трябва домат, който е твърд като ябълка. Това просто не е вкусно.

#Сортовете
Избирайте розови домати или сорт "Биволско сърце" и "Идеал". Те са месести, малко по-сладки и с типичния за българския домат вкус.

#Избирайте доматите, които не са с форма на перфектна окръжност
Вие били ли сте някога в зеленчукова градина? В онези, селските. Някога виждали ли сте доматите (или ако трябва да бъдем честни, които и да е други зеленчуци) да бъдат в перфектна правилна форма? Сякаш са клонирани. И ние не сме. Логично е да избягвате такива на пазара. 

#Не е проблем доматите да имат петънца
Поради горната причина. Ако нещо иска да ги яде, най-вероятно не са от пластмаса. Нея я ядем само хората.

#Далеч от супермаркетите!
На пазарите има качествени местни зеленчуци. Почти няма шанс да срещнете Ананас по будките, но в супермаркета... Смятаме, че ни разбрахте.

#Ако има кафяво около дръжката, значи доматът е стар
Нормално е около дръжката да остане малко зеленикава част. Не си мислете, че това значи, че доматът е зелен.

Като за финал, ще ви дадем един допълнителен съвет: ако ще правите салата с домати, ги извадете от хладилника предварително за около 30 минути. Така вкусът им ще бъде значително по-добър. Проверено.