За Великден много хора отиват в близката пекарна или сладкарница, за да си купят козунак. Изборът е удачен, ако нямате време да месите тесто на конци. Но е важно да знаете кои са местата във вашия град, където ще ви предложат наистина вкусни великденски сладкиши, а не просто правоъгълна тухла от съмнително тесто и захар.

Затова направихме списък със 7 вълшебни пекарни, които я умеят да замесват тази великденска магия, наречена козунак.

Пекарни JoVan (ул. "Ангел Кънчев" 37 и ул. "Христо Белчев"1)

За любителите на великденския сладкиш пекарните предлагат козунаци в два варианта – със стафиди и с шоколад около месец и половина преди празника. С наближаване на Великден се появяват и огромните им козунаци, които са богато поръсени с бадеми и захаросани плодове.

Снимка: jovan.bg



The art of love (бул. Хр. Смирненски” 48)
Този година пекарната предлага 4 вида козунаци - със стафиди, с червени боровинки, с червени боровинки и стафиди и с тахан и какао. Цената варира между 6-7 лв. Козунаците се приготвят с квас или мая. Приемат поръчките по телефона, във Фейсбук или на място.

Снимка: facebook.com/BakeryTheArtOfLove

Пекарна „БезЕта” (ул. Майор Горталов” 17)
Тук ще намерите козунаци, от които няма да се притеснявате колко сте хапнали. Хапвайте спокойно, защото тези козунаци са здравословни. Предлагат се веган варианти (без яйца), както и традиционни. Има козунаци с бадеми, стафиди, подсладени с мед, стевия или захар. Приготвят се с естествен квас и много мерак. Цената на килограм започва от 18 лв. заявките трябва да бъдат направени поне 48 часа предварително.

Снимка: pekarnabezeta.bg

Слънце Луна - Sun Moon
В Слънце и Луна приготвят козунаците с прясно смляно брашно и много търпение. Именно то е ключовият фактор за вкусните козунаци. Използват най-вече кафява захар и месят козунаците с типово брашно, за да са по-здравословни.

Пекарна Pain de Paris (кв. Павлово, бул. “Пушкин” 15)
В автентичната френска пекарна ежедневно се приготвят над 100 вида хляб, кроасани и други сладкарски изделия. Козунаците се приготвят с пресни яйца, прясно мляко, стафиди, захаросани плодове и муничко лимон. Тайната на техните козунаци се нарича - френско масло. Козунак с тегло 500 г се предлага на цена от 8,80. В София има пет локации на пекарната. 

Снимка: paindeparis.eu



Фурната на "Иван Асен II" (ул. „Иван Асен” 13)
Това е една от най-старите хлебарници в София. Фурната е малка, но предлага голям асортимент от хлебни изделия. Огромни, кръгли козунаци със стафиди и локум ще ви чакат да си ги купите.

Сладкарско ателие за Хора с претенции VanilaKitchen (кв. Дианабад, ул. “Буенос Айрес” 22)
Момичетата от VanilaKitchen приготвят пухкави козуначета по авторска рецепта, като всичко месят на ръка. Тик може да се насладите на всякакви вкусове и ако обичате да експериментирате, това е вашето място. Сладкиши с домашна кокосова паста с лимоново масло, с пълнозърнесто брашно, тахан, лен, кафява захар, подправки или с пияни череши и шоколад. Най-нетърпеливите вече са направили своите заявки.

Не пропускайте да посетите тези места. В противен случай небцето ви ще го приеме като лична обида!