Всяко семейство, което има един специален член в него, който е пухкав, рошав и лае, мяука или издава други нетипични за човека звуци, знае прекрасно какво предизвикателство е да се изберат правилните мебели, материали и материи. За доброто на домашните любимци е важно не само обзавеждането у дома да е трудно чупливо и устойчиво, но и пухкавите топки да се чувстват уютно.

Материите – устойчиви и…

Когато избирате мебели за дома си, винаги се спирайте на такива материи, от които са изработени, които са практични и лесно се почистват. Важно е те да бъдат здрави, за да могат да издържат на набезите на домашните любимци. Материи като естествен велур, туид и микрофибър са не само устойчиви, но и лесно ще прикрият петната и белите на пухковците.

Диваните, кушетките и фотьойлите – със сменяеми дрешки

За да не се налага често да претапицирате мебелите, най-лесното решение е да им ушиете „дрешки”, които често ще може да перете в пералнята. Калъфки за възглавници с ципове, дивани със сменяеми тапицерии, както и фотьойли и табуретки – всичко това ще ви бъде от полза, когато поддържате дома си чист и изряден.

Избор на подови настилки

С оглед на това, че подът винаги поема най-голямата тежест, той трябва да е наистина устойчив и лесен за поддържане – там най-често прекарват времето си не само домашните любимци, но и децата. Затова и белите по него са най-много. Плочките изглеждат най-лесното решение – те трудно се надраскват и лесно се чистят. С дървеният под рискувате бързо образуване на драскотини и неравности, а мокетът е кошмар за всяка домакиня.

Цветовете в помощ на петната

И най-добрите домакини, които имат любимци знаят чудесно, че с белите и петната трудно се смогва. Като решение (което естествено не замества чистенето) може да използвате ярките цветови акценти на местата, които обикновено се използват за игра, спане и обитаване на животните. Например, ако любимото място на вашето куче е диванът в хола, сложете ярки възглавници, които ще отклонят вниманието от разръфаната материя.

Произведенията на изкуството – на безопасни места

Не забравяйте да помислите и за всички ценни сувенири, статуетки, порцеланови сервизи и картини, които са лесно чупливи. Обикновено е добре да ги поставите в секцията зад стъклената вратичка, а картините окачени високо на стените. Така ще бъдете сигурни, че скъпите подаръци ще останат цели, а домашният любимец няма да се нарани.