.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Истинска елха, изкуствена или в саксия?

LadyZone.bg | преди 6 години
Истинска елха, изкуствена или в саксия?
Снимки: Thinkstock/Guliver Photos
Плюсове и минуси при избора на коледно дърво

Естествена елха

Плюсове

+ Няма по-красиво нещо от истинската елха, украсена с много любов за Коледа и Нова година. Тя е малка частичка природа, която внасяме в домовете си и в забързаното си и трескаво около празниците ежедневие. Истинското дърво има прелестен аромат на смола.

+ Ако имате деца, за които това ще е първата Коледа във възраст, в която по-добре разбират какво се случва, може да си позволите истинско дърво. Все пак всеки заслужава своята вълшебна Коледа, а истинското дърво определено носи магията на празника.

Минуси


- Отсеченото дърво е мъртво дърво, а това определено е тъжна гледка.

 

- Всяка година се изсичат стотици хиляди дървета. Някои хора сами отиват в гората и отсичат дърво. „Какво пък, това е едно-единствено дърво” – така си мислиш ти, който отиваш с брадвата в гората, и още хиляди други. Незаконните търговци на елхи пък изсичат дърветата масово. Натоварват ги в багажниците на автомобилите си и ги продават там, където има засилен човекопоток. Не се съобразяват дали не секат в защитени местности, защитени видове и т.н.

- След време игличките на елхата започват да падат. Най-трудно те се почистват, ако на пода имате мокет. Най-лесно това става, ако сте с паркет. Каквато и да е повърхността в стаята обаче, трябва честичко да почиствате под елхата, особено ако в дома си имате бебе или домашен любимец.

- Истинската елха трябва да се пази далеч от източници на огън, защото е леснозапалима.

Изкуствена елха


Плюсове


+ Използвайки изкуствена елха вие вече сте спасили едно дърво от отсичане. Тез са добра инвестиция, защото веднъж закупени, може да ги използвате много години напред. След празниците просто прибирате елхата в плик или в кашон до следващата Коледа.

+ Изкуствената елха не увяхва, а игличките й няма да паднат и да се забият в килима.

 

+ Може да извивате телените й клончетата в различни посоки и така да елхата да стане или по-кичеста, или по-обрана.

Минуси

- Просто не е истинска, няма характерен аромат и като цяло изкуствените заместители са компромисен вариант.

- Внимавайте при избора на изкуствена елха. Възможно е лепилата и материалите да предизвикат алергия.

Елха в саксия

Плюсове

+ Имате истиснко дърво, без да сте го убивали. Напротив – неговият живот ще продължи веднага след като приключат празниците. Може да засадите елхата пред блока, на двора или на вилата. Почвата не трябва да е замръзнала, затова ако навън е много студено, изчакайте. Времето за засаждане е от януари до март. След като изкопаете дупка, сипете вода и я оставете да попие добре в почвата, чак след това да поставете дръвчето.

+ С елха в саксия в дома ви ще мирише на истинска гора за празниците.

Минуси

- Елхата в саксия е може би най-скъпият вариант, а и не се намира навсякъде. В разсадниците цената й варира от 20 и 35 лв., в зависимост от големината на дървото.


- За да бъде свежа елхичката трябва да вирее в условия, подобни на тези в гората. Много е важно да я поливате правилно. Когато е на студено, се полива през 10 дни. Когато е на топло, се слага за 1-2 часа в леген с вода, за да се напои добре. Ако не го посадите веднага след празниците, оставете го в неотоплявана стая.
 

Ето нашите предложения за вариации с елха

Клончета, потопени във ваза с вода

Боядисани или лакирани пръчки, върху които да закачите коледните си играчки.

Елха от клончета, пръчка и пиафлора


 

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
С какво спите?