Това означава, че близо 25 години и/или 9000 дни от живота минават в леглото. Нормално, предвид естествените нужди на човешкия организъм. Сънят е времето, когато той се възстановява, почива, презареждайки се с нова енергия за следващия ден.

#Няколко думи за спокойния и пълноценен сън
За да си отпочине оптимално човек, трябва да спи без да се буди през цялата нощ. Тогава сънят е най-пълноценен и организмът се зарежда с нови сили и енергия. Ако се будим често през нощта или сънят ни е неспокоен, на сутринта се чувстваме изморени и недоспали. Ето защо е от изключително значение човек да спи на хубаво легло с удобен и качествен матрак.

#Какъв матрак да изберем
Доброто легло трябва има твърда опора - ортопедичен матрак. Общото правило е повърхността на матрака да е достатъчно еластична. Именно това е нещото, което НЕ може да се постигне с пружинните матраци. Дори матракът да е достатъчно мек, там повърхността е твърда. Когато лежим върху такава повърхност, точките на контакт са главата, раменeтe, ханша и краката, като цялото тегло се концентрира в тези точки.

При голям натиск в една точка има задържане на кръвообращението в тази зона и се получава едно характерно "отмаляване" в тази точка. В резултат сънят ни се нарушава, събуждаме се, сменя позата си на сън, и когато всичко това се повтори няколко пъти за една нощ, на сутринта се чувстваме изморени и недоспали.

За да можем да се отпуснем спокойно и да заспим лесно, експертите съветват да си набавим матрак с т.нар. мемори пяна- това помагат тежестта на тялото да се разпредели равномерно по време на сън. Няма концентриран натиск в една точка, следователно няма нарушаване на кръвообращението и сънят е дълбок и пълноценен.

#Преди да изберете своя матрак, задължително го тествайте
Преди да се спрете на своя избор, не пропускайте да тествате. Легнете върху матрака, заемете различни позиции с тялото си, както и любимата си поза за сън, за да почувствате неговото въздействие върху вас – чувствате ли се комфортно или не, прекалено твърдо ли ви е или меко – всичко това е важно да се установи преди да направите покупката и за да не съжалявате, когато вече е късно. Не забравяйте, че изборът на качествен ортопедичен матрак е инвестиция във вашето здраве, както и в благосъстоянието ви, тъй като такъв матрак ще използвате най-малко десет години.

#Не избирайте прекалено ниско легло
Твърде ниското за вашето тяло легло не е препоръчително, тъй като при ставане то изисква много повече напрежение на тъканите и костната система на тялото. Така че, за да се предпазите от подобни напъни, които могат да предизвикат болезненост в гърба и кръста, изберете високо легло, така че при ставане от него, да може да стъпите от високо и да се изправите без излишно напрежение.

#Ако пътувате много
Една от най-честите причини, които предизвикват болки във врата и гърба, са различните легла, в които спим и честата смяна на възглавницата. Ако пътувате много и ви се налага да спите в различни легла, лесно може да си навлечете подобни проблеми. Ето защо, за да се предпазите от тях, когато сте на път, винаги си носете вашата лична възглавница, с която се чувствате най-комфортно и удобно, докато спите.

#Ако имате болки в гърба
В случай че изпитвате болки в гърба, кръста или врата, добре е да намерите подходящата за вас позиция, която ще облекчи чувството ви за дискомфорт. Намирането на удобна поза често може да се окаже истинско предизвикателство. Ако спите по гръб например, специалистите препоръчват да поставим възглавници под прасците си. Ако предпочитате да спите на една страна, може да поставите възглавница между краката си – това отнема натиска върху бедрата и помага на тялото да се почувства по-леко и да се разположи по оптимално най-комфортния за него начин.