Повод представянето на новата лимитирана серия TILLFÄLLE, родена от флирта между Севера и Юга, разговаряме с Мила за дома, модата и не само...

Колекцията бе показаната в рамките на специално събитие от Мая Велянова – мениджър комуникации и интериорен дизайн в ИКЕА, както и от дизайнерa Мила Атева, която стои зад модния бранд Sassa Björg. Тя използва платове от колекцията, за да създаде уникални рокли, носещи духа и колорита на Бразилия. 

"Всичко в Бразилия е по-лежерно от това, с което сме свикнали на Скандинавския полуостров. Пропорциите са по-големи, архитектурата е по-необикновена, хората сякаш се наслаждават на живота в по-голяма степен", казва Мете Нисен, творчески лидер на TILLFÄLLE.

Ladyzone.bg: Кои са допирните точки между модата и интериорния дизайн? Допълват ли се?
Мила Атева: И двете са отражение на социално, икономическо и технологично развитие на човека. Това, през което минаваме ние, като мислещи същества се отразява на всичко, което създаваме и това е отпечатъкът на реалността ни в момента. Интериорният и модният дизайн са едно и също нещо, те са нашето огледало. А за по-прогресивните дизайнери са проекция на бъдещето.

Какво отключи вдъхновението ви за създаването на тези 4 модела рокли с текстил от ИКЕА?
Материалите винаги са много добър и бърз начин да се потопиш в дадена тема. Освен това ИКЕА имат много ясно дефинирана концепция за колекцията TILLFALLE, както и за всички други в магазина си. Ние просто трябваше да последваме техните дизайнери и да се присъединим към тяхното пътуване. Да почувстваме Бразилия заедно.

Какви са материите, които използвахте за изграждането им?
Това е домашен текстил, 100% памук, предоставен от ИКЕА. Работихме с четири различни десена. Някои ползвахме самостоятелно, а при други направихме комбинации.
Ще видим ли тези дрехи във вашето портфолио?
Възможно е.

Жената различна ли е когато е с дрехите за навън и тези за из къщи?
По принцип жените, а и мъжете са различни, не можеш да ги събереш в една дефиниция. Съответно има такива, които се грижат да изглеждат добре навсякъде, такива които у дома си са по-неглиже и такива на които им е все едно как изглеждат независимо къде се намират.
Как трябва да се облича съвременната домакиня?
Нямам отговор на този въпрос. Ако бяхме в 50-те години на миналия век щеше да има точна дефиниция, но сега сме свободни от подобен вид правила и ограничения.

По какъв начин искате да накарате съвременната жена да се почувства във вашите дрехи? А с тези, конкретно направени за ИКЕА?
Искаме да я накараме да се чувства добре в кожата си. Нашите клиетни са много разнообразни като възраст и занимания и е интересно да наблядаваш как те самите интерпретират дрехите на Sassa Björg в собствената си реалност.
Относно моделите за ИКЕА нещата стоят малко по-различно. Когато се работи за проект с рекламна цел, нещата имат малко по-театрален характер. Трябва да са такива, които те грабват без да мислиш после къде ще ги носиш. Да ти харесат без да ги поставяш под въпрос. И най-вече да проявиш любопитство защо са направени тези дрехи, да узнаеш, че са част от цяла нова поредица от продукти в ИКЕА, и да кажеш "и ето тази ваза е точно за мен!"

ИКЕА е модната икона на съвременния дом – кои са любимите ви елементи от стилното й портфолио? А от новата колекция?
Мисля, че няма да е пресилено ако кажа, че харесвам почти всичко. Най-близо до сърцето ми са продуктите от дърво, спалните комплекти и някои от килимите. Например, килима ÖRSTED. От колекцията TILLFÄLLE особено много ми допадат керамиката и цветовете на цялата серия.

Довършете изреченията:
Домът е само в съзнанието ни.
Жената днес е облагодетелствана с всички привилегии на времето си.
Модата ще продължи да бъде интересeн елемент от живота, но не и ключов. За щастие!

Бразилия извира от всяко ъгълче на новата колекция на ИКЕА. Типичният за мебелите в латиноамериканската държава евкалипт, е в основата на колоритните шкаф, табуретка и масичка за кафе. TILLFÄLLE килимите създават усещането за разходка по мозаечния паваж на Копакабана в Рио, а платовете смесват в едно тропическата джунгла и уличното градско изкуство. Цвят "сьомга", светлосиньо, наситено зелено и "шоколад" са основните цветове в асортимента от платове TILLFÄLLE.

Идеята за TILLFÄLLE се заражда, когато дизайнерите на ИКЕА обръщат поглед към наследството на скандинавския дизайн с въпроса – докъде стигат пределите на този стил. В търсене на отговора, те поемат към бликащия от енергия Сао Пауло, за да намерят вдъхновението не само в обзавеждането, но и в начина, по който живеят хората там - с цветове, настроение и музика.

"За период от 48 часа, се потопихме в бразилската култура – музеи, пазари, ресторанти, графити и архитектура. Вдъхновени от видяното, трансформирахме идеите си в продукти", допълва още Мете Нисен.