Въпреки, че Хелоуин не е православен празник, в последните години все повече хора в България започват да го отбелязват по типичния за САЩ и западна Европа начин. Това, че не е наше творение, не прави деня на Вси Светии по-малко забавен. Освен, че всички приемаме с готовност идеята за още едно парти в офиса или с приятели, няма нищо по-хубаво от това да се забавляваме с децата си, докато се подготвяме за този толкова обичан от тях празник.

А подготовката за Хелоуин включва не само измисляне и осигуряване на най-оригиналния костюм за нас и децата, но и подходяща украса за дома ни. Предлагаме ви няколко идеи за декорация, които са лесни за изпълнение и ще създадат в къщата ви истинска празнична атмосфера. Трябват ви само няколко  тикви, фантазия и нашите предложения, разбира се.

Класически стил – купете си няколко тикви (колкото повече, толкова по-добре), като е добре да са с различен размер, за да бъде разнообразна декорацията. Издълбайте ги и ги измийте отвътре. Внимателно изрежете в кората на тиквата различни форми – обичайните са триъгълни очи и уста за по-страшен вид (все пак идеята на Вси Светии е да се изплашат и прогонят лошите духове), но имате пълната свобода да развихрите въображението си.

Ако ви се струва тежка работа да дълбаете, нарисувайте с измиващ маркер някакви прости фигурки като спирали и кръгчета или по-сложни, ако ви се отдава.  След това пробийте дупчици по линиите на еднакво разстояние една от друга. Можете да използвате различни инструменти – отвертка, шило, тирбушон или помолете някой от мъжете у дома да ви помогне с бормашината (има и по-малки варианти на този инструмент, така че не си представяйте нещо огромно). При всички положения бъдете внимателни с пробиването, не бързайте и не позволявайте на децата да ви помагат точно с тази дейност – могат да се наранят.

След като издълбаете в тиквата каквито искате форми, поставете във всяка от тях по една чаена свещичка. По-малките сложете на масата като украса, а по-големите закачете с помощта на кукички  на различни места в дома ви, където осветлението не е силно. Естествено внимавайте свещичките да са в хоризонтално положение. Дори да ви звучи банално, сами ще се убедите какъв уют и празнично настроение ще създадат тези приспособени лампи.

Естествен свещник – есента е сезонът на ябълките. Сигурни сме, че имате достатъчно количество от тези червени и зелени плодове у дома и сега е времето да ги използвате не  само за хапване, а и за декорация. Изрежете горния край на ябълката и издълбайте достатъчно голяма дупка, че да можете да поставите в нея чаена свещичка. Разпръснете тези сладки (в буквалния и в преносния смисъл) свещници из цялата къща. Когато чуете, че гостите звънят на вратата, просто ги запалете. Всички ще бъдат очаровани от тази нестандартна декорация, която в същото време е евтина и природо съобразна. И един съвет - ако не искате отрязаните краища на ябълката да потъмнеят, както обикновено става,  разрежете един лимон на половина и намажете ръбовете й с него.

„Страшни” фенери – вземете няколко стари буркана. Измийте ги добре. С черен маркер (за предпочитане специален за стъкло) ги изрисувайте с паяжини, паяци и всички други типично хелоуински мотиви, за които се сетите. Вътре сложете малка свещичка и… готово. Ако искате да ги направите висящи, просто поставете кукичка (ако нямате, можете да използвате старите закачалки) на капачката на буркана, като не забравяте да пробиете в нея няколко дупкичици, за да не загаснат свещите.

Замразете тиквата – дори не подозирате колко неща може да бъдат направени от една тиква. По цял свят използват тези оранжеви зеленчуци за направата не фенери за Хелоуин, но ние ще ви предложим една по-нестандартна идея. Изберете възможно най-голямата тиква, която се предлага на вашия пазар или в кварталния плод-зеленчук. Издълбайте я и приберете в камерата за известно време, докато не замръзне. Малко преди гостите да дойдат я напълнете до половината с лед, а в него поставете бутилка алкохол според предпочитанията ви. Може би няма да издържи много дълго, преди да се разтопи, но предполагаме, че алкохолът така или иначе няма да се задържи в този импровизиран ледарник.