Всички ние имаме своите любими дрехи, но как стои въпросът с влакната, тъканите, мъхавостта и вида тъкане. Да знаете точно от какво са направени вашите дрехи може да бъде трудна задача, а грижата за тях – дори още по-трудна. Така че ние ги разделяме на 5 основни вида влакна и ви даваме нашите топ съвети за грижа за дрехите.

Памучно момиче

Памукът е страхотен, защото е удобен, дишащ и лесен за почистване, въпреки че се намачква лесно. Той е наистина с многостранна употреба и се произвежда във всякакъв вид. Обикновено памучните изделия се перат добре на 30-40 градуса и по-голямата част от тях се гладят с гореща ютия. Има обаче няколко специфични съвета за тези облекла.

Джинси: повечето джинси днес са направени от предварително изпран джинсов плат, който се използва, за да се постигне износен вид, но те въпреки това се свиват и избеляват. Перете ги обърнати наопаки с хладна вода и ги гладете с гореща ютия веднага след изпиране, за да отстраните твърдостта на плата. Тъй като джинсите са доста твърди, могат да се поставят спретнато сгънати в чекмеджета и на рафтове.

Памучни ризи: не забравяйте да отстраните неща като втвърдители за яки преди пране около 40 градуса. Винаги е по-добре да сушите ризите мокри върху закачалки, на които те така или иначе трябва да се държат. Гладенето също трябва да става преди дрехата да е напълно изсъхнала.

Ленена дама

Ленената дреха притежава прекрасен отпуснат и небрежен вид. Естествените й влакна я правят здрава и плътна, макар че не може да се отрече факта, че е мъка за ютията. Хубавото нещо за лена е, че колкото повече го перете, толкова по-мек става. С изключение на дрехите, които трябва да се почистват само на химическо чистене, той може да се пере при температура до 60 градуса и трябва да се глади, докато е влажен.

Ленени рокли: ако роклята ви е смес с лен, можете да минете само с изпиране. Препоръчваме ви обаче да ги давате на химическо чистене, за да запазят изрядния си вид.

Ленени ризи: ако искате ризите ви да имат по-скоро небрежен, отколкото изпънат вид, начинът е да ги изперете. Но ако това е първото им минаване през пералнята, разделете ленените дрехи от останалите и използвайте дълга програма за пране, тъй като някои влакна могат да се отпуснат. Две хитринки: програмата за половин пране намалява намачкването, а накисването преди изпиране също ще е от полза. След ваденето от пералнята изпънете ризите на ръка.

Вълнена жена

Кой не обича вълната? Тя запазва и топлината, и прохладата, а през студените зимни нощи няма нищо по-хубаво от огромен вълнен пуловер, в който да се сгушите. Обикновено вълната трябва да се пере на ръка или да се даде на химическо чистене. Дръжте влажните дрехи далеч от топлинни източници, за да не се свият и се опитайте да подлагате вълнените си палта на химическо чистене само веднъж на сезон. Винаги изпъвайте дрехата преди сушене.

Вълнени пуловери: не перете вълната твърде често. Вместо това изчеткайте замърсяванията на повърхността и отстранете петната. В идеалния случай трябва да оставяте вълнената дреха да си почине 24 часа между две обличания, като в този период окачването на доброкачествена закачалка отстранява всички гънки и й позволява да възстанови формата си. Когато я перете, използвайте хладка вода с течен прах за вълна, а после изсушете в хоризонтално положение.

Кашмир: замразете кашмира в торбичка от плътна хартия за 24 часа преди да го облечете, за да предотвратите сплъстяването на малки топчета. Проверете предварително указанията за поддържане, но редуването на пране на ръка в хладка вода и химическо чистене ще поддържа великолепния вид на кашмира.

Копринена лейди

Наслаждавате се на малките удоволствия в живота? Е, няма нищо по-разкошно от коприната – въпреки, че трябва да сте готови да се отнасяте с нея по подходящия начин. По-голямата част от копринените изделия задължително трябва да бъде давана на химическо чистене, като в крайни случаи можете да минете с изпиране на ръка, като използвате мек сапун и хладка вода. След това изсушете в дрехата в легнало (хоризонтално) положение и изгладете от обратната страна с хладна ютия, докато е още леко влажна.

Копринени вратовръзки: като части на облеклото, които обикновено се носят регулярно от мъжете, е доста дразнещо, че копринените вратовръзки могат да бъдат почиствани само на химическо чистене, а прането може да доведе до намачкване. Винаги оставяйте вратовръзките да висят, а не ги сгъвайте.

Дамско бельо: добрата новина е, че дамското бельо обикновено понася добре внимателното изпиране на ръка.Преди пране изпробвайте върху малко парче от бельото и изчакайте да видите как ще изглежда след сушене. Винаги се уверявайте, че сте отстранили всички следи от сапун и никога не изтисквайте тъканта. Вместо това я увийте в кърпа, за да попие влагата и я изсушете в легнало положение. Всички останали гънки изчезват на парна баня.

Синтетична мадама

Най-доброто нещо относно изкуствените влакна е фактът, че те се поддържат лесно. Основният проблем е, че разлика от естествените тъкани, те не позволяват на кожата да диша, което за съжаление може да ги направи доста миризливи. Има огромен избор от синтетични влакна. Винаги проверявайте указанията, но химическо чистене не се налага често. Като цяло е важно да не перете тези тъкани при твърде висока температура и избягвайте центрофугата.

Найлонови чорапогащници: те могат да се перат на ръка или в пералня, като е  поставянето им в тънка торбичка при машинно пране ще ги предпази от пускане на бримки. Никога не пускайте чорапогащниците в центрофуга, освен ако не сте голям почитател на статичното електричество. Ако се появят бримки, прозрачният лак за нокти ще ги спре, докато са още малки.

Спортно облекло: най-важното нещо е да се уверите, че екипите ви се почистват възможно най-редовно. Тъй като много от тях съдържат ликра, обикновено максималната температура за пране е 40 градуса, а после се простират. Спортните облекла натрупват различни миризми, но добавянето на чаена чаша оцет при изплакване може да помогне.