.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Зюмбюлите - ухание на пролет

| преди 7 години
Зюмбюлите - ухание на пролет
Как да превърнем луковицата в уханен цвят
Наред с кокичетата и лалетата, зюмбилите са цветята, които ни напомнят, че и тежката зима има своя край, а пролетта, с приятните си слънчеви лъчи и свежи цветове, ще дойде.
Някои парникови цветове на зюмбюла вече цъфнаха и прецъфтяха. Това са най-вече тези, които се продават в магазинните мрежи - с големи луковици в малки саксийки. Те се предлагат с вече появил се цвят, за да могат да привлекат окото на клиента. Само след няколко дни на топло вече цялото стебло се е отрупало с цвят. Ако в стаята ви е много топло, зюмбюлът ще оцелее в пълния си блясък много кратко - 2 до 5 дни. Ако е на по-хладно, от момента на поява на първите цветове до прецъфтяването може да мине цял месец.

Но времето за саксийните зюмбюли не е минало. Ако сте запазили луковица от миналата година, не е късно да я поставяйте в пръстта. Така през март или април ще имате ароматни стръкове. Почвата можже да е от готовите смеси за цветя в саксия или такава от влакнест торф и пясък.

Луковиците се поставят с коренчетата (брадичките) надолу. В никакъв случай не ги покривайте догоре с пръст - трябва леко да се подават.  

Може да подредите различните луковици в определени форми и когато пораснат, ще се превърнат в красива цветна композиция. В този случай е нужно да знаете в какъв цвят ще цъфне всяка луковица.

Ако не държите на оформлението, а просто искате да се порадвате на хубав цвят, използвайте малка саксия. След като се появят цветоносите, може да прехвърлите в по-голяма саксия.Друг много ефектен начин за засаждане, е в прозрачна стъклена чаша или друг съд. Не само надземната част, но и белите дълги коренчета са много красиви. За да не загниват, е нужно да сменяте водата с прясна на всеки два дни или да пуснете в нея няколко парченца дървени въглища. Този начин може да се използва и за т.нар. форсиране на зюмбюла – за да пусне по-бързо коренчета и да се развие.


Многото цветчета може да натежат и да огъната стеблото на една страна. Поставете в пръстта дървена или пластмасова пръчица, химикалка или молив за опора с подпрете цветето на него.

Е, не ви ли замириса на пролет вече?
Ключови думи:Луковица
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Още по темата
Какви оценки получава(х)те в училище?