Латинското наименование на познатото от къщата на бабите ни восъче е хоя. То е от семейство Asclepiaceae, а родината му е Югоизточна Азия.

Восъчето е от типа катерливи висящи растения. Стеблото му се развива сравнително бързо, затова добре помислете къде точно ще го поставите и ще има ли възможност то да пусне зелените си „коси” свободно. Восъчето има тъмнозелени, месести и твърди листа. По повърхността им има леко мазно покритие, което на пипане наподобява восък.

Восъчето цъфти с изключително красиви цветове. Съцветията му са пример за съвършенството и симетрията, на които само природата е способна. През лятото стеблото на хоята се изпъстря със съцветия от по десетина звездообразни цветчета, прихванат едно за друго и образуващи форма, подобна на чадър. Колкото по-възрастно става растението, толкова по-красиви стават цветовете му. Ароматът им е силен и леко сладникав.



През цялата година восъчето трябва да бъде на умерена температура. Студът е коварен за него, затова през зимата внимавайте в стаята, в която сте оставили саксията, градусите да не падат под 12° С. Растението обожава светлина и слънце. Най-подходящото място, за да се чувства восъчето добре, е первазът на източните или западни прозорци. За северните не си и помисляйте – там цветето няма да цъфти. Ако видите, че расте и се чувства добре на едно място, не го местете. Ако го държите на тъмно и закътано място, няма да се радвате на цветовете му. Поливайте го редовно и къпете листата му. Само внимавайте с напъпилите цветове – те са особено нежни и не бива да ги мокрите.

В ботаниката са извесни 200 вида хоя, но едва няколко се отглеждат в домашни условия.

Hoya bella
, която цъфти с дребни, бели цветчета с тъмнорозова корона в средата. Произхожда от Южна Бирма и остров Ява. Тази красавица има сравнително къси стебла - 30-40 см.

Hoya Сarnosa идва от далечна Австралия и е с месести листа и кремави съцветия. Стеблата й, които стигат до 6 м, имат въздушни коренчета. Месестите й листа са покрити с восъчен налеп, затова зеленото им е със сивкав отенък. Цветчета са бели петолъчни звездички с нежна червена коронка от тичинки. Този вид хоя отделя нектар, който блести на слънцето.



Hoya multiflora е с бели или светложълти стреловидни цветчета.

Ако искате да имате восъче в дома си, помолете за резницатова е най-разпространеният начин, по който растението се размножава. Резникът трябва да е къс, с поне една двойка листа и с поне два възела. Поставете го в съд с вода на топло и влажно място. Може да затворите съда с алуминиево фолио или найлонова капачка, така че да се получи парников ефект, а резницата да промушите през направените отвори. Признаците за нов растеж ще се появят след 2-3 седмици.