Тагетисът е може би най-слънчевото градинско цвете. Оранжевите му главички са събрали толкова ярки нюанси, че приличат на малки слънца, пръснати из градината. Наричат го още турта. Латинското му име Tagetis обаче има истинско божествено значение. То е свързано с етруския полубог, който се казва Тагес и е внук на Юпитер. Тагес бил много красив и можел да предсказва бъдещето по облаците.

Тагетисът не е капризно растение. Може да го засадите в градината си, дори да сте начинаещи градинари. Той е топлолюбив и се чувства добре, когато го поливате често и умерено. Цветята не са претенциозни и към почвата. Затова не се затруднявайте да подготвяте пръст със специална киселинност или състав. Която и да е хранителна почва ще отгледа красиви цветя.

Снимка: Органични градини Орешак



Цветовете му приличат на кошнички и имат два основни вида цветчета – лигули (които са в периферията) и тръбести (които са в центъра). Цяло лято те събират слънчевите лъчи и греят в лимонено, златисто, оранжево, червено и шарено.

Тагетисът – докторът в градината

Може да посадите тагетис в градината с профилактична, антимикробна цел. Той действа като антибиотик на почвата, премахва всякакви зарази и бактерии.

Засадете тагетис между лехите с домати, за да сте сигурни, че растенията ще бъдат здрави. В тази симбиоза туртата пази от гъбични заболявания по листата и плодовете на зеленчука. Това е най-естествената, природа защита, с която може да си осигурите богата реколта без използването на химични препарати и торове.

Снимка: iStock

Тагетисът предпазват от почвени нематоди. Засадете го между редовете и на ягоди. Така ще ги предпазите от листни въшки.

Тагетис за слънчеви сватби

Откъснатите стръкове са особено дълготрайни. След като ги откъснете, те ще преседят свежи и красиви около 3 седмици във ваза. В Тайланд нанизват цветовете на гирлянди и окичват с тях главите на младоженците на сватби или на участниците в различни фестивали.

Снимка: iStock

Слънчевите цветове се продават на килограм. Отмерват се в големи метални везни. С тях се украсява почти всеки празник, заради слънчевото и весело настроение, което създават. В Индия използват маслото от тагетис в производството на парфюми. Обикновено го комбинират със сандалово дърво, защото тази комбинация е особено дъхава и дълготрайна.