Да отгледаш растения без наличието на почва е истинско предизвикателство, което приели учени още през 19 век. Чак в началото на 20 век техниката била приложена на практика. Първите отгледани растения по този начин са били зеленчуци. Безпочвеното отглеждане се нарича още хидропонно, заради използването на хранителни разтвори вместо пръст.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Щом няма почва, тогава какво?
Правят се специални хранителни разтвори, които съдържат много вода. Основното изискване към тях е да са шуплести, за да задържат хранителните вещества над водата. Ако разбирате от химия, сигурно сте наясно защо се поставят съединения като калциев нитрат, калиев сулфат, магнезиев сулфат, феросулфат и други подобни. Общо взето те набавят на растенията нужните вещества, за да растат и да се развиват правилно.

Освен вода, за да отглеждате безпочвено растенията, можете да използвате и скали и камъчета, вулканична пепел или постоянно да контролирате температурата в специална оранжерия. Подобно отглеждане на растения изключително се подкрепя от еколозите, и освен това не изисква особени усилия, защото всичко нужно на едно растение се намира при него и не е нужно непрекъснато да го поливате или наторявате.

 

Как точно става?
Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosВ оранжерии с огромни количества разсад, усилията по отглеждането навярно са големи. У дома обаче можете сами да си направите хранителен разтвор, както и инсталация, която да напоява растенията. Най-простият пример е с поставянето на коренче зелен лук в чашка – максимум ½ от корените на растението трябва да са потопени в разтвор. На същия принцип можете да си направите ръчно инсталация с помощта на стиропор – в него се пробиват дупки и в тях се набоцква разсада. Отдолу се поставя съд (кофа, леген, корито), в който се изсипва предварително приготвения хранителен субстрат. Имайте предвид, че ако намерите рецепти за приготвянето му в интернет, те не са валидни за всички растения, зеленчуци или цветя.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Кои растения могат да се отглеждат безпочвено?
зеленчуци – домати, краставици, зелена салата, някои подправки
цветя -  рози, орхидеи, хибискус
плодове – ягоди, малини

Внимание: само определени видове отговарят на изискванията за безпочвено отглеждане, така че не всеки домат или краставица биха могли да бъдат отглеждани по този начин.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Някои от домашните растения също могат да се отглеждат в хранителен разтвор, като например някои видове фикуси.