Хризантемите са едни от най-популярните есенни цветя. Техните красиви ярки цветове са най-подходящото средство да съживите градината си, в която е станало малко скучно. А и ще можете да им се радвате дълго време, тъй като освен трайни, те са и многогодишни растения.

Засаждане, място и почва

На мястото, което сте избрали за хризантемите, трябва да има силно слънце поне през едната половина на деня. Почвата трябва да е богата, по възможност не глинеста и да се отцежда добре - това е единственото задължително изискване, на което трябва да отговаря. В противен случай растението не може да се развие и разцъфне в цялата си красота.

Както вече казахме, мястото задължително трябва да е светло. Ако не получава достатъчно светлина, хризантемата ще е издължена, с тънки клони и ще цъфти много късно през есента. В почвата добавете малко добре узряла органична тор и по възможност торфен мъх.

Поливане

Хризантемите се нуждаят от много вода. Липсата й е причина да не цъфтят на следващата година, въпреки, че са многогодишни.

Подхранване

Започнете с торенето през април и спрете да подхранвате през септември.

За да окуражите разклоняването на хризантемите и развитието на компактни растения, е много важно да ги подрязвате през пролетта, в самото начало на израстването им. Ако новите клонки са достигнали около 5 см. височина, отрежете половината. Повторете  процедурата през лятото, преди средата на юли. Това ще ви осигури поне двоен растеж през есента.

Зимна грижа

С наближаването на зимата почвата на хризантемите не бива да остава суха. Оставете прецъфтелите и изсъхнали цветя в градината и ги почистете чак на пролет, когато растенията започнат да израстват отдолу.

Мулчирайте* мястото след като паднат първите 1- 2 слани. Слама или клонки от иглолистни дървета ще свършат работа. Махнете мулча в началото на пролетта.

*  Мулчът е слой от органичен материал – торф, слама, дървесна кора и др., който се разполага около стъблата на многогодишните растения. Той спомага за поддържане на влагата през периода, в който растенията не се нуждаят от много вода, за подобряване структурата на почвата и поддържането на по-високата й температура през студените зимни месеци, както и за потискането на растежа на едногодишните плевели.

Кога да ги засадим

Засадете младите растения през пролетта, чак когато всички опасни внезапни застудявания са отминали. Най-често се използват растения, получени от коренни резници. Големи растения, купени в саксия, могат да се садят по всяко време от годината.

Подрязване

Ако често се подкастрят, хризантемите се развиват като компактен храст. Това се прави обикновено през лятото, преди цъфтежът да е започнал.

Грижи през лятото

През лятото поливайте често и обилно - особено, ако почвата е лека и песъчлива. За да задържите влагата по-дълго време и за да предотвратите развитието на плевели, мулчирайте мястото.

Контрол върху болести и вредители

Купете само здрави растения и ги засадете на слънчево място. Осигурете на хризантемите добра циркулация на въздуха – те не бива да са прекалено близо едно до друго. Ако забележите болно растение, веднага го махнете, за да не зарази останалите и напръскайте с подходящ хербицид.

Типични вредители за хризантемите са брашнеста мана, акари, бръмбари.

Ако цветовете не цъфтят, възможни причини са недостатъчно слънце или хранителни вещества в почвата, недостиг на вода, късно подрязване или вредител.

Разделяне

Можете да извадите хризантемите от градината и да ги разделите през пролетта, когато започва новият растеж. Обикновено по-здравите издънки са от външната страна на коренището. Не засаждайте младите растения много на дълбоко. За атрактивен цъфтеж засадете три млади растения във форма на триъгълник.

Хризантемите се комбинират много добре с астри и декоративно къдраво зеле.