Сълзата на поета е растение, с което може да разнообразите градината или балкона си тази година. То със сигурност ще заеме своето достойно място там. И не заради странното име, което носи, а заради красотата и най-вече непретенциозните условия, при които вирее. Със сигурност то е едно от растенията, които няма опасност да убиете.

Истинското название на цветето е хойхера (Heuchera). Името му е дадено в чест на немския ботаник Хойхер. По интересен начин го наричат в Англия – петнист здравец, но това название се отнася за видовете, които не са толкова красиви и привлекателни. Именно от тях съвременните селекционери са създали оригиналните, приличащи на сълза, обагрени в червено-розово сортове, които в никакъв случай няма да останат незабелязани.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Най-важното качество, както казахме (естествено след красотата) е непретенциозните условия, при които можете да отглеждате хойхерата. Растенията са толкова издръжливи, че с еднакъв успех можете да ги засадите както на двора, така и на терасата или в дома. Издържат на температурни интервали от -20 до +20 градуса. С тях можете да опашете балкона си като ги засадите в контейнери, а ако имате по-голям двор, да ги добавите като цветно допълнение към алпинеума.

Как да се грижите за тях?

Хойхерите не обичат много влагата. Затова внимавайте, в каква почва ги засаждате – нека тя не задържа влагата лесно. Поливайте само, когато това е наложително. Зимата както разбрахте вече – можете да оставите спокойно на двора, там да си я прекарат.

Най-благоприятните условия при, които може да очаквате най-красиво оцветяване са на полусянка на двора или балкона. Заради липсата на светлина, отглеждането на сянка може да намали контраста на цветовете.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Това е от естествените видове хойхера, които в природата си растат свободно.

Хойхерите не обичат и още нещо – да бъдат торени често. Така грижи можете да си спестите и от тези усилия.

Как може да си засадите хойхера?

Засаждането става и чрез семена, и чрез разделяне на туфите на растението. Вторият метод обаче осигурява по-бързо цъфтене, докато чрез засаждането на семена на растението са му нужни поне 2-3 години, за да започне да цъфти. Както разбрахте сълзата на поета е многогодишно растение, така че ще имате възможност дълги години да се наслаждавате на красотата и омайващите му цветове.