Пролет е – всичко се събужда за нов живот – съвсем скоро малките листенца на дръвчетата ще започнат да се протягат поспаливо, а красивите им цветчета да се гушат мило в тях. Замислихте ли се за красивите моменти, които ни очакват и никой не би искал да изпусне? Значи е време да си направите уютно градинско кътче у дома – да, на терасата или балкона, независимо с колко пространство разполагате.


Започваме с мебелите

Представете си как всяка сутрин отпивате първата глътка дъхаво, ароматно кафе на балкона. За целта трябва да бъдат осигурени нужните условия – за малки или големи пространства, веригите мебелни магазини разполагат с богат асортимент за обзавеждане на градина или балкон. За големите пространства можете да си позволите диван, маса и столчета.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos
Сигурно тези от вас, които разполагат с ограничено пространство се питат какво да правят – потърсете решение в компактните мебели – малка маса за кафе и два стола за начало ще свършат прекрасна работа.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos
Като допълнение към уюта и удобството, хамаците са сигурен начин да релаксирате след тъжек ден или да почетете книжка в почивен. За тях отново ще трябва да съобразите размерите на терасата.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos
Относно избора от какъв материал да бъдат мебелите – в повечето случаи решението се основава главно на бюджета. Ратановите и дървените мебели са по-скъпи. Другият по-евтин вариант са пластмасовите. Имайте предвид, че при всички положения трябва да полагате грижи за балконските мебели, тъй като непрекъснато са изложени на капризите на времето. С течение на времето пластмасата отслабва и е възможно да се напука, счупи или да пожълтее. Ратанът пък се влияе от водата.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos
Ако разполагате със стари дървени мебели, които от дълго време обмисляте дали да не хвърлите на боклука – не го правете, защото винтидж визията е много шик в момента. А как да я постигнете – купете от магазина боя, подходяща за дърво и пребоядисайте. Това ще освежи изцяло интериора на балкона, а и няма да се налага да купувате нови. Вложението си заслужава.

А какво ще кажете за следващото нестандартно предложение - спалня на остъкления балкон?  Според нас – на това му се казва да оползотвориш всеки сантиметър.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos
А какво е един красив балкон, без красива цветна декорация? Значи е време да изкарате топлолюбивите растения навън и да си осигурите нужния комфорт.

Старите вече пребоядисани лейки се превръщат в прекрасни саксии...

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos... а за пестене на пространство – окачени саксии.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

А как да спестите още повече пространство, а да имате още повече цветя - зависи изцяло от желанието на вашия съпруг/гадже/приятел да пробие малко дупки на стената, за да окачите още саксии с прекрасности.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Свикнали сме да виждаме големи балкони с големи сандъци за цветя. А какво да правим, ако нямаме сандъци? Ами, да окачим единични саксии на перилата на балкона. За целта се продават специални стойки. Кокетно, нали?

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Хайде сега - в коментарите можете да споделите дали си харесахте нещо от нашите идеи, или имате собствени?