Краставиците се развиват по-добре в близост до слънчогледи
Това може да изглежда на пръв поглед доста странно, но всъщност е истина. Краставиците и слънчогледите си правят добра компания, защото условията и компонентите на почвата, при които растат са много близки. Освен това, ако не разполагате с пръти, на които да поставите краставиците да растат, стъблата на слънчогледите ще им осигурят нужната опора, естествено без да си пречат взаимно.

Наторете почвата с… черупки от яйца
Спомняте ли си статията Да „нахраним” растенията с остатъци от кухнята? В нея ви посъветвахме да използвате водата, в която сте варили яйца, за да полеете растенията в градината или на терасата. Освен, че можете да използвате вода, черупките, които ще се окажат в кофата за боклук, също могат да бъдат оползотворени. Натрошете ги на мнгого ситно и наторете градината с тях. Високото съдържание на калций ще достави ценни вещества на почвата.

Полейте растенията с чай от лайка
Лайката е полезна не само за нас хората. За да бъдат здрави вашите растения – поливайте ги с чай от лайка (задължително изстуден). Това ще ги предпази от болести и заразяване с гадинки и бактерии.

Нощни занимания в градината
Експертите казват, че нощните грижи за градината карат растенията да растат по-бързо и да изглеждат по-здрави и красиви, в сравнение с тези, които са поливани и садени през деня. Още бонуси към това – ако поливате през нощта, загубите на вода са по-минимални, защото слънцето не напича почвата, а водата не се изпарява. Така растенията пият повече вода.

Планувайте кое къде
За да получават всички растения или цвята достатъчно слънчева светлина е нужно да планирате преди засаждане. По-ниските растения засадете в южната част на градината, а по-дългите и по-високи в северната част. Така няма да си пречат взаимно в борбата за светлина.