Ако търсите безценен подарък, веднага ви даваме идея - цветето кадупул, което цъфти веднъж в годината, и то в много специфичен отрязък от време - вечер от полунощ до зазоряване, така че шансът да го зърнете в пълния му блясък е въпрос по-скоро на късмет. Ето и кои други цветя по света спадат в графа ужасно скъпи (но пък много красиви).

Шафранов минзухар (Saffron Crocus) – 1200-1500 долара

Шафрановият минзухар се отглежда не само заради красивите си лилави цветове, но и защото от тичинките му се добива най-скъпата подправка в света – шафрана.  За производството на едва 500 г шафран са нужни 800 000 цветове от растението. И всичко това се прави ръчно.

Орхидея Ротшилд – 4000 паунда

Снимка: istockphoto.com

Орхидеята е кръстена на барон Фердинанд де Ротшилд – страстен любител на орхидеи и покровител на градинарството. Високата цена на този вид орхидея произтича от това, че тя вирее само на едно място в света - Национален парк Кинабулу в Малайзия и то на точно определена надморска височина – по склоновете на планината Кинабалу между 500 и 1200 м н.в. Освен това, за да израсне и започне да цъфти, са нужни 15 години. На черния пазар цената й може да достигне дори повече от 5000 долара. 

Орхидея Shenzhen Nongke – 160 хиляди паунда

Снимка: istockphoto.com

Необикновеното си име цветето получава, благодарение на своите създатели – китайски учени, занимаващи се със създаване на нови видове, работещи в университета Шенжен Нонгке (Shenzhen Nongke). Орхидеята цъфти веднъж на 5 години и била продадена на аукцион за 160 хиляди паунда.

Роза Жулиета – 5 милиона паунда

Снимка: istockphoto.com

Създаването на тази рядка и много красива роза от английския селекционер на рози Дейвид Остин му е коствала 15 години упорит труд и инвестирани 5 милиона долара. Той я представя за първи път през 2006 година на цветно изложение в Челси. Цветето жъне успех не само защото е умопомрачително красиво, но и защото е най-скъпата роза създаваня някога.

Кадупул – безценно!

Снимка: istockphoto.com

Родината на цветето кадупул е Шри Ланка. Този факт, разбира се, не би могъл по никакъв начин да увеличи главоломно цената му. Друга интересна подробност около него го прави дори безценно. Кадупулът цъфти много рядко, често веднъж в годината, а цъфтежът е толкова кратък и в отрязъка от време полунощ до зазоряване, че дори и много от хората, които го притежават, не са го виждали в пълната му красота – разцъфнало. На практика то е безценно, защото никой, дори най-богатите хора в света, не би могъл да откъсне цвета му и да го поднесе на любимата си.