Противно на очакванията ни, не всички насекоми са вредни. Дори нещо повече- някои от тях са полезни за нашата градина и развитието на нашите цветя и зеленчуци. Кои мушици и бръмбари да не прогонваме, ако видим в градината си? Ето.

насекомоКалинките
Освен, че са красиви, калинките се хранят с едни от най-често срещаните вредители в зеленчуковите градини – листни и щитовидни въшки. Сигурно не знаехте, но ларвата на калинката изяжда през живота си близо 3 000 растителни въшки. Именно затова те са изключително незаменими помощници.

насекомоБогомолките
Те са родственици на хлебарките и термитите. Но за разлика от тях, богомолките освен, че няма да ви се пречкат в градината, но ще ви помагат в отглеждането на зеленчуците. Хранят се с всякакви мухи, бръмбари, листни въшки, паяци. Освен насекоми, те могат да заловят скорпиони, малки змии, колибрита и дребни бозайници, което ще създаде предпоставка да се чувствате и защитени.

насекомоСветулките
Светулките са светещото очарование на прохладните летни вечери на село. И освен всичко са и полезни хищни насекоми, които унищожават различни вредни животни. Най – хищни са ларвите, които нападат главно сухоземни охлюви, но също така гъсеници и червеи с меко тяло.

насекомоПчелите
Без пчелите човечеството нямаше да знае какъв е вкуса на плодовете, защото именно тези труженици работят неуморно, за да опрашат всички дръвчета, както и цветята. Освен това прашецът, който събират те от цветните растения и носят в кошера се превръща в мед.

насекомоЩипалките
Щипалките обитават предимно градините и се считат за полезни насекоми, въпреки, че твърдението е малко спорно. Хранят се с други насекоми, растения, гнили плодове и боклук. Това е тяхната функция, която може да ви помогне в отглеждането на цветя и зеленчуци. Същевременно насекомите обичат да си похапват зърна на царевица, салата, ягоди, слънчоглед, целина, картофи, рози и др.