Щастливите притежателки на камелия знаят добре, че растението цъфти в периода от края на декември до април (в зависимост от вида), което означава, че февруари и март са най-благодатните за окото и сетивата месеци.



Разбира се, съществуват много разновидности на растението, но една от най-разпространените е обикновената камелия (Camellia japonica), която може да бъде намерена и у нас. Интересен факт за нея е, че всъщност е дървесен вид растение, което най-често се отглежда като декоративно цвете в домашни условия. Страната, от която произхожда тази красавица е Япония.

Най-красивото у камелията си остават нейните цветове

Изобилните цветове, които могат да са обагрени в снежно бяло, розово, пурпурно червено или комбинация от два от цветовете, достигат завидна големина – от 4-5 до около 10 сантиментра в диаметър. Това в комбинация с капризната й природа, поражда всеобщо възхищение в месеците на цъфтеж.



Красива, но претенциозна
Красотата много често си има цена. При крехката и много чувствителна камелия, тя е висока – отглеждането й изисква много познания и подготовка.

Камелията обича:
- стаи с висока влажност на въздуха. В противен случай връхчетата на листата и пъпките съхнат и окапват
- слънчеви стаи, но без пряко огряване от слънцето
- оптималната температура за нея се движи в рамките на 10-16 градуса, а в периода на цъфтеж се вдига – 20 градуса
- честото подхранване на почвата със соли
- листата й да бъдат пулверизирани през няколко дни, но не и в периода на цъфтеж
- да не я местим и завъртаме саксията й, когато цъфти
- високите температури също могат да са сред причините цветовете й да изсъхнат и окапят
- през лятото да я изнесете на двора, но внимавайте да не я изложите на пряка слънчева светлина
- да е сама. Не обича други растения в съседство и това може да доведе до не толкова обилен от очакваното цъфтеж, а и до изсъхване на листата

Как може да се сдобиете с камелия?
Най-лесният вариант е чрез семена. В този случай обаче, ще трябва да чакате поне две години до първия й цъфтеж. И тук приказното растение проявява своята капризна природа - след засаждането на семената трябва да следите отново за влажността на почвата, както и саксията да не бъде изложена на пряка слънчева светлина.

По-разпространеният вариант за размножаване на камелиите е пресаждане чрез резници. Засаждането им трябва да стане след като цъфтежът премине.