Кореновата система на цветята е много разнообразна. Те до голяма степен определят какви грижи изисква едно растение, за да се чувства добре, да има сочна листна маса (ако е листно) и да е богато на цвят (ако цъфти).

Някои корени са силно развити, но слабо разклонени. Имат основен корен, без или с много малко странични. От този тип са шибоят, лупината и др. Такива корени показват, че растението ще се чувства добре, ако го посадите на дълбочина. Коренът трябва да има достатъчно пространство да се развива. Кореновата система обикновено прониква на отдалечени места в почвата и така си набавя влага. Затова този тип растения няма нужда от често поливане. Те могат да издържат на суша. Не обичат и да се разсаждат често. Хубаво е това да се прави само докато растението е младо, а коренът му е крехък. По възможност засаждайте такъв тип растения на места, на които ще ги оставите за постоянно.

Други растения са със слабо разклонен главен корен. От този тип са петуниите, върбинките и др. Те понасят сушата и могат да издържат дълго време без вода. Дори да изглеждат клюмнали, след първите няколко капки, бързо ще се съживят.

Цветята с коренова система с многобройни разклонения са бегониите, богородичките и др. Те лесно се пресаждат, но обичат рохката почва.

Растенията с дебели корени и коренища изискват почва, богата на хранителни вещества. От този тип са например гергините. Те могат да изкарат и цяла зима извън почвата си, а на пролет отново да се разлистят с цялата си сила и красота. Ако ги изваждате от почвата през зимата – бъдете особено внимателни. Ако нараните корените им, те лесно загиват. Същият ефект ще се получи и ако ги държите на прекалено влажно място.

Етажи от корени образуват някои кремове. Това предполага, че засаждането на тези растения трябва да става на дълбоки места.

Други цветя пък образуват корена си от стеблото и по-точно от мястото, на което то докосва почвата. Такива са лобелията, агератумът, седумът и др. Когато пресаждате такива растения, всеки път ги поставяйте с няколко сантиметра по-дълбоко от предишната саксия.

Растенията с въздушни корени са много интересни. От този тип е катерещият се филодендрон. Външните коренчета улавят влага и различни хранителни вещества от въздуха, с които осигуряват съществуването на цветето.