След като изядете авокадото, измийте костилката и я набодете на 3-4 места в средата, например с върха на вилица. Металната част трябва да влезе на не повече от 3-4 мм. В една от дупките поставете клечка за зъби и натиснете, за да се държи стабилно.

Напълнете буркан или стъклена чаша с вода и сложете костилката в него. Клечката няма да позволи на костилката да потъне. По-заобленият й край не трябва да стига дъното на чашата. Остава само да чакате.

След около 3-4 седмици костилката ще започне да се разпуква и ще се появят коренчета. Не забравяйте през цялото това време да допълвате със свежа вода. Не бързайте да изваждате костилката. Изчакайте коренчета да стигнат дължина от около 3-4 см. След това може да преместите растението в саксия.

Авокадото е тропическо растение, от което следва, че обича влагата и високите температури. Затова се старайте почвата винаги да е влажна. Когато стигне височина от 10-15 см, може да го пресадите в по-голяма саксия.

Авокадото обича сенчесто място, без преки слънчеви лъчи. Затова ще направите добър избор, ако го поставите на северен прозорец.

През зимата листата на растението може да опадат. Не се притеснявайте – през пролетта те ще се появят отново.

Освен обилното поливане, растението трябва и да се подхранва веднъж месечно.