Растителните бомби са забавен и красив начин да посадите цветя в градината си, да направите подарък на приятел и да имате атрактивна великденска декорация. Три предложения в едно - струва си да опитате, нали?

Растителните бомби са топчета или с яйцевидна форма. В най-семплия си вариант са смес от почва и семена, които се оформят, и могат буквално да се хвърлят в градината или двора, също като бомби. Останалото върши природата. А след известно време от хвърлената растителна бомба поникват красиви цветя. 

Снимка: seedbomb.ie

Как точно се правят растителните бомби - 3 варианта

Вариант 1
Смесват се семена, рециклирана хартия (намокрена и смляна на каша или на фини парчета), почва и тор за подхранване. Това е вариантът, в който се използват всички съставки.

Вариант 2
Рециклираната хартия се използва, ако искате повече плътност, имате излишна и искате бомбите да са по-светли. Тогава може да пропуснете слагането на почва и тор. Хартията е достатъчна, за да започне процеса на покълване. В някои случай се използва и нетоксична пудра за оцветяване. Така бомбите стават розови, зелени, сини и т.н. 

Вариант 3
Във варианта за великденска декорация може да напълните празни черупки от яйца със смес от почва, семена и малко тор. С маркет напишете името на човека, на когото ще го подарите, цветята, които ще пораснат или пък забавна команда, като - Хвърляй!

Снимка: Pinterest.com

Ползите от хвърлянето на растителни бомби

Те са атрактивен и интересен начин да посадите нови растения. Децата ги обожават. Чрез тях може да ги научите на много полезни неща - какво се прави в градината, как поникват цветята, и т.н. Поникналите растения привличат пеперуди и пчели. И не на последно място е красиво. 

А е то и какво точно се случва с ена растителна бомба, хвърлена в градината.