.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Как да съчетаем растенията в саксия

| преди 7 години
378460.jpg
Снимки: Thinkstock/Guliver Photos
Петунии, мушката, сакъзчета... на едно място, но как?

Понякога ограниченото пространство ни кара да го пестим по нетрадиционни начини, които в интерес на истината могат да се окажат много красиви. Така е и с растенията – ако искаме да отглеждаме повече красоти у дома, трябва да ги съчетаваме в композиции – по двойки или по тройки.

Повечето домашни растения и цветя не са особено претенциозни и могат да бъдат отглеждани в една саксия с други свои другарчета. По-важно е как ще съчетаем присъствието им w един съд, така че да е приятно за окото, а и все пак растенията да не се блъскат и да не си пречат.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Най-често засажданите в една саксия растения са тези във висящи кошници, които обикновено се слагат на балкона, терасата, верандата, окачват се в градината на всевъзможни места. При тях основното правило, което трябва да следвате :

  • в центъра се засаждат растения, които не са увивни, а стеблата им са здрави и растат нагоре
  • в периферията на кошницата се засаждат растения, които имат по-крехки стебла и които са каскадни или увивни – така те спокойно ще имат възможност да падат надолу или да се увиват, без да притесняват останалите в центъра
  • следвайки това правило, растенията в периферията са предпазени от тези в центъра – за да не тръгнат да се развиват настрани и да не смачкат съседитею

Подходящите растения и цветя за висящи кошници са всички лятно цъфтящи и галещи окото красоти – петуния, мушкато, латинка, кампанула, лобелия, сакъзче, теменужки и много други.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Така например, за да се радват на добро съжителство всички съквартиранти в една висяща кошница, в средата можете да засадите красиви теменужки, а в периферията каскадна петуния. Добре е, ако ги засаждате от семена, да съобразите и цветовете – дали ще си подхождат и т.н.


Понякога много цвят на едно място не е най-удачния вариант. В такива случаи ландшафтните архитекти използват малък трик – за разреждане на цъфтящите цветя, слагат листни растения измежду тях. Възползвайки се от хитринката, можете да засадите бръшлян на едно или най-много две места в саксията.

Добра идея за засаждане на много коренчета в един единствен съд са интересните, обикновено изработени от глина съдове, които отстрани имат дупки.


Ключови думи:
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Още по темата
Къде ще ходите на море тази година?