.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Как да превърнем фикуса в красиво дърво

LadyZone.bg | преди 5 години
бенджамин фикус - 3
Снимки: Thinkstock/Guliver Photos
Или как да сплетем стъблото на фикус

Всички сме виждали красивите фикуси в магазините за цветя или разположени в някой просторен офис. Впечатление винаги правят големите им размери, приятни цветове и сплетени на плитка стъбла. Как можем да направим това в домашни условия?

бенджамин фикус - 1

Най-лесни за плетене са фикусите, които са широко разпространени у нас и лесно се гледат – за пример даваме бенджаминът, чиито стъбла са достатъчно гъвкави за подобна операция. За целта ви трябват три екземпляра, които може да отгледате сами в саксия, но задължително една. Засадете ги близо едно до друго, за да е лесно плетенето след това.

бенджамин фикус - 5

За да не чакате фикусът да порасне, може да купите готов екземпляр. Специално бенджаминът почти винаги се продава в саксия с поне няколко стръкчета.

Първото, което трябва да направите, е да премахнете всички малко клонки от стъблата – до толкова високо, колкото желаете да сплетете плитката. Важно е да останат само стъблата, без никакви стърчащи клонки, за да не ви пречи нищо по време на оформяне на плитката.

В случай, че в саксията има повече от 3 екземпляра, отрежете излишните. Оставете само най-здравите три. Добре е те да не са по-дебели от 1-1,5 см в диаметър, защото стават трудни за обработване. Преди самото плетене е хубаво да полеете растенията, за да може почвата да е влажна и гъвкава, а не суха и ронеща се.

Сега можете да започнете с плетенето на обикновена плитка. Стремете се да стягате колкото е възможно, без да наранявате растението, за да може да се получи хубава плитка. Когато достигнете до клоните на растението трябва да затегнете с прежда или тел, така че стъблата на бенджамина да имат възможност да приемат новата си форма. След няколко месеца премахнете затягането.

бенджамин фикус - 4

Същестуват и други плетеници, които включват четири, пет и повече стъбла на растенията. По същата логика, ако разполагате само с две растения, може да ги увиете едно около друго – така отново ще се получи красиво дърво.

бенджамин фикус - 2


 

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
С какво спите?