Ако това лято сте успели най-накрая на удържите живи поне няколко зелени подправки в домашната си градина, то ето ви няколко съвета как да ги изсушите и съхраните.

Стандартно сушене: Ако имате търпение и малко свободно място, можете по най-стандартния начин да изсушите подправки, като ги групирате по снопове и ги закачите, така че да висят със с листата на долу - в тъмно, сухо и проветриво помещение.

Когато са 100% сухи, можете да ги приберете в кутийки или бурканчета. Обикновено, за да са напълно сухи и да ви се ронят между пръстите, с този начин на сушене отнема от 2 до 4 седмици.

В хладилника: Подправките се измиват и подсушават. След това се нареждат в плитък съд на един ред и се покриват с кухненска хартия. Поставят се в този им вид в хладилника и се държат там докато не изсъхнат напълно.

Във фурната: Подредете измитите подправки на един ред в тавичка, върху хартия за печене и включете фурната на 80 градуса.

Сушете подправките така около 4 часа, като държите вратата на фурната отворена през цялото време, за да излиза влагата. Разбърквайте от време на време.

В микровълновата: Ако имате спешна нужда от сушени подправки, това е може би най-бързият и лесен начин да се сдобиете с тях.

Трябва обаче да сте много внимателни, защото всички микровълнови печки имат различна мощност и особености и трябва точно да се спазват инструкциите им за употреба.

Препоръчително е като сложите подправките в микровълновата да не седят 5 мин. постоянно, а периодично да ги проверявате.

Със сол и захар: Поставяте подправките в тавичка. върху слой сол или захар в зависимост от вкуса и аромата на подправката, избора е ваш.

От горе също ги покривате съответно със сол или захар. По този начин солта, буквално изсмуква влагата от подправките, както изсмуква мазно петно от дреха.

Много подправки могат просто да бъдат замразени във фризера директно след измиването им, в найлонови пликчета. След като ги извадите за употреба, те са сухи и ронливи и готови за употреба. Ако не използвате цялото количество, остатъка се връща обратно във фризера.

Ето и две рецепти, с които да използвате приятно и полезно получените подправки:

Масло от подправки – разтопявате краве масло, след което изсипвате в него сухи подправки по избор. Ако няма да използвате веднага получената, ароматна смес, то може да я замразите във формички за лед и да я ползвате, когато ви е необходимо.

Можете да си направите сами ароматна подправка, като стриете много наситно зелени подправки и ги смесите с готварска сол. Тази универсална подправка е подходяща както за салати, така и за готвени ястия.