Зимата ни предоставя по-малко възможности да се радваме на красиви и свежи растения, които цъфтят. Макар и по-малко все пак има цветя, на които можем да се радваме през студения сезон. Повечето от тях, както можете да се досетите са стайни растения, които няма как да виреят и цъфтят в градината, но затова пък при полагане на правилни грижи и внимание, можем да се радваме на тяхната красота и изобилие.

Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosКоледен кактус
Коледният кактус е красиво растение, което не изисква много грижи, но затова пък ще ви пълни очите през зимния сезон. Обикновено цъфти около Коледа, но има видове, които правят това целогодишно. Цветовете му са разнообразно обагрени – от рубинено червено, през виолетово, до розово и бяло. Неговото друго име е коледниче. Обича топлите стаи, но без пряка слънчева светлина. Особено топличко трябва да му е когато дойде сезонът на цъфтеж.

Коледна розаСнимка: Thinkstock/Guliver Photos
Ако искате домът ви да засияе в периода декември – март, то вашето растение е кукурякът, или още познат като коледна роза. Това непретенциозно красиво цвете ще се радва на вашите грижи, без да изисква кой знае колко в замяна. Вирее и на тъмно, но цъфтежът му се подобрява значително, ако бъде на лека светлина, но в никакъв случай пряка.

Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosКоледна звезда
Добре познатата ни приятелка коледната звезда е чудесен подарък, както за вашия дом, така и ако отивате на гости в периода преди, по време и малко след Коледа. На цъфтежа й ще можете да се наслаждавате чак до май месец. Заради красивите червени или звезди, които образува на върха си, тя е наричана още витлеемска звезда. Бъдете внимателни при избора на растения за зимата, защото коледната звезда е много красива, но и изключително претенциозна по отношение на отглеждането. Обича да е на топло, температурата в стаята да достига 21-21 градуса. Най-голямото предизвикателство дори и за най-опитните градинари е да накарат цветето да цъфне. Как да го направите вижте тук.

АнтуриумСнимка: Thinkstock/Guliver Photos
Антуриумът е растение, на което можете да се наслаждавате целогодишно, тъй като по-разпространените домашни видове цъфтят през цялото време. Не е особено претенциозно, но предпочита обилно поливане. Почвата на повърхността трябва да изсъхва между две поливания, но вътрешността и трябва да остава влажна. Не обича пряката слънчева светлина, затова ще е по-добре да внимавате. За да имате обилен цъфтеж през зимния период, през септември месец трябва да намалите поливането, а температурите да смъкнете до 16-18 градуса.

Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosОрхидея Фаленопсис
Много цвят и настроение, силно контрастиращи с мрачното време навън, ще внесат в дома ви орхидеите, които по принцип се отглеждат при стайни условия. Фаленопсисът е най-разпространеният вид, който цъфти през цялата година. Много хора смятат, че отглеждането й е трудно, но вашата красавица просто се нуждае от няколко неща, за които да не забравяте. Почвата й никога не трябва да е прогизнала, обича светлината и температурата не трябва да надвишава 23-24 градуса.