Снимка: Thinkstock/Guliver PhotosНадежда, че пролетта ще ни навести съвсем скоро, винаги има. Има щом дворовете на селските къщи и прозорците на градските апартаменти са нежно окичени и ухаещи на кокичета. И не само надежда за пролет, а и копнеж за живот. Сигурно сте ставали свидетели на това колко борбени цветя са всъщност кокичетата – в привичната си среда, те израстват изпод изгнилите листа и бутат клонки, за да ни покажат, че надежда за нов живот винаги има.

Първите кокичета са вече при нас, за да ни доставят истинско удоволствие с приятния си нежен цвят и неповторим аромат. Сигурни сме, че всеки от нас би им се радвал още повече, ако знае малко повече за тази снежно бяла красота – предвестник на пролетта.

Латинското наименование на кокичето е galanthus, което в превод означава „млечно цвете”. Това е и причината първите цветя да бъдат слагани по традиция в храната на кравите в някои области в Чехия – за да дават много мляко през годината. „Снежно звънче” пък наричат бялата красота в Германия, а на руски наименованието на кокичето звучи така – подснежник.

Съществуват и поверия, че кокичето носи щастие само на онзи, който е успял пръв да го види.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos
Според една от най-старите легенди, кокичето се превърнало в символ на надеждата, когато Адам и Ева били изгонени от Рая. Точно когато Ева била на път да се отчая напълно, че студената зима няма да има край, се появил ангел. Той превърнал някои от снежинките в кокичета, за да покаже, че студеното време все някога ще си отиде и ще даде път на красивата и цветна пролет.

 

Според най-разпространената легенда в Германия, когато Бог създавал света, помолил снега да отиде при цветята и да си избере някакъв цвят. Всички цветя обаче му отказали, докато той накрая отишъл при кокичето и го помолил да му даде малко от неговия цвят. Красивото пролетно цвете се съгласило и като знак на благодарност, снегът разрешил на кокичето да цъфти преди всички останали цветя.

Много подобна на предишната е историята за богинята Флора, която организирала карнавал и раздавала костюми на цветята. Снегът също поискал да участва, но не получил костюм, а и всички цветя отказали да разделят дрешките си с него, защото им било много студено. Само кокичето се съгласило. Ето затова и до днес те са много добри приятели, а кокичето е най-безстрашното сред цветята.

В английския фолклор се смята, че набраните кокичета, внесени в дома носят нещастие, изразяващи смърт или раздяла с любимия. Самотно цъфтящо кокиче на двора пък предвещава предстоящо нещастие. Смята се, че носенето и закичването с красивите цветя обаче, благославя човек с добри и чисти мисли, точно като цвета на кокичето.

Съновниците пък тълкуват сънуването на нежното пролетно цвете като знак за срамежлива и искрена любов.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Както и истории и поверия да сме чували за кокичетата, няма как да не се насладим на красивите им снежни цветове и нежното им ухание. А ние ви подаряваме букет пролетна свежест!